трънки и блогинки

Чай, собака, Пастернак

Написано на: 24.11.2012 · 2 коментара

Сред любимите ми места в Берлин е района около старата водна кула в Пренцлауерберг. Почти всеки път закусвам някое от кафенетата наоколо. През зимата предпочитам интериора на „Пастернак“, където стените са декорирани със снимки на руски писатели и поети от началото на миналия век. Харесва ми, че в един от хубавите квартали на немската столица има своеобразен малък музей на трагичните съдби, които Октомврийската революция създава – Пастернак, Ахматова, Гумилев, Менделщам, а и Маяковски. Също така, ми харесва и начина, по който сервират чая.

Едни от първите въпроси, които Ана Ахматова е задавала на новите си познати, са били насочени към класифицирането им на любители на чай или на кафе, на кучета или котки, и на Пастернак или Менделщам.  Очертали се два основни типа хора, описвани от комбинаците: „чай, куче, Пастернак“ и „кафе, котка, Менделщам“. В това разделение Ахматова виждала противостоянието в стила и характера на Москва и Петербург, а от там и на руското общество и интелигенция. По-оптимистичния и практичен московски тип, срещу изисканата поквара на декаденсткия Петербург.

Днес това разделение има са само историческа стойност, но връщането назад може да е едно от спокойните удоволствия в тихите зимни дни.

Мело, мело по всей земле 
Во все пределы. 
Свеча горела на столе, 
Свеча горела.

 

Категория: в картинки

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • longanlon на 25.11.2012г. в 17:13ч.

  в днешни дни разделението би било по-скоро
  чай-котка-митьо пищова
  кафе-куче-тризначките

 • я на 18.12.2012г. в 02:41ч.

  мушкато