трънки и блогинки

31.01.2006

Написано на: 31.01.2007 · 4 коментара

Без запазени права върху създаденото от държавата

Йовко поде инициативата и днес, от името на фондация „Отворени проекти“внесохме предложение за премахване (намаляване обема) на запазените авторски права върху създаденото от държавата. Ето съществената част от предложението:

Фондация „Отворени проекти“предлага:

 1. Да декларирате на интернет сайтовете на изпълнителната власт, че публикуваната информация може да бъде свободно ползвана.
 2. Да упражните правото си на законодателна инициатива и да предложите изменение на Закона за авторското право и сродните му права, според което не само нормативните и индивидуални актове на държавни органи, но и всяка друга информация, която те създават в кръга на правомощията си, не са обект на авторско право.

Мотивите и пълния текст на предложението може да намерите на сайта на фондацията (74K pdf).

Осе
Осе е името на демон, който има навика да кара обсебените от него да си мислят, че са царе, папи или някаква друга много значима личност. Освен, че ми хареса начина му да се забавлява, той е и мъдрец в liberal sciences (как се превежда това?) и дава проникновенни отговори за всичко свързано с тайното и божественото. Нищо чудно, че и командва три легиона демони в ролята си на Great President of Hell. Сигурно има и други интересни неща за него, но Осе е името на новото начинание, от което все повече ме болят очите, но ми е и хубаво и интересно както не ми е било от не малко време.

Кешловски
Хареса ми начина по който разказва историите си. Препоръчвам го и на вас, когато имате възможност да се отпуснете и просто да гледате кино. Най-известна май му е трилогията „Три цвята“, но на мен ми харесаха „Кратък филм за любовта“ и „Кратък филм за едно убийство“. Ако някой може да ми подскаже от къде може да си намеря „Декалог“, ще съм благодарен. Повече информация за Кржиштов Кешловски може да намерите на обичайните места.

Категория: кратки

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Jenshen на 31.01.2007г. в 19:28ч.

  по отношение на liberal sciences…. имам подозрения, че е същото като liberal arts. а пък liberal arts се отнася за някакви такива науки, които ти дават обща култура и образование, в смисъл не са тясно специализирани.
  едно време това са били: граматика, логика, реторика, аритметика, геометрия, астрономия и музика.
  впоследствие, с развитието на разни социални и политически науки, май и те са добавени към liberal sciences.

 • Вени Марковски на 31.01.2007г. в 20:00ч.

  Браво, браво!
  По отношение на Кешловски – кратките филми са 10, ако не се лъжа, в този смисъл ли пишеш за „Декалог“? Т.е. гледал си 2, остават ти 8.
  Тези 2-та са потрисащи, особено „Кратък филм за убийството“. Гледах го през 1986-7 на Кинофестивала в НДК и още ми пази топло. Ако някой иска да се отврати от убийството, да го гледа.

 • kill_u на 01.02.2007г. в 08:48ч.

  Смятате ли, че правителството въобще ще обърне внимание на това предложение. Та те са толкова заети да преразпределят присъединителните фондове и предприсъединителните които ще не са усвоили. Смятам, че този призив ще бъде отминат с пълно мълчание от СтаниШЕФ и компания.

 • пейо на 01.02.2007г. в 10:17ч.

  @ Jenshen
  Благодаря, Жени. Моето разбиране беше, че това са по-скоро хуманитарните науки. Тези, които не са много, много точни и конкретни, а се възползват от свободата си да се развиват по собствения си кеф.

  @ Вени
  От даденото в imdb останах с впечатление, че „Декалог“ са кратки (ама наистина кратки) епизоди. Докато филмите за убийството и любовта са самостоятелни. Не съм чел внимателно и може да не съм разбрал.

  @ kill_u
  Да и не защото искат, а защото имат задължение да вземат отношение. За тази цел избрахме формата на предложение. Дори и да не е положително, то това ще е официална позиция по въпроса.