трънки и блогинки

Лицата на „Wow“

Написано на: 01.02.2007 · 12 коментара

Няма ли някой да пусне едно положително впечатление от Windows Vista? Никой ли не вярва, че това е по-доброто развитие на тази OS? Трудно ще е, имайки предвид, че и хората които подкрепят продукта, въобще не изглежда да са въодушевени и вярват в него. Тази снимка трябва да представя лицата на „Wow“ ефекта на Vista, но не е нужно да си експерт в езика на тялото, за да разбереш отношението на хората. Много точно наблюдение от Seth Godin. Йовко също има добра шега. Скоро ще ми стане тъжно за MS.

Категория: бележки

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Дончо на 01.02.2007г. в 16:04ч.

  Още не съм видял Федора 6 :). Иначе ми се ще да сравня двете неща на един по-късен етап… но ще речеш, че съм пристрастен.

  ВИСТА е много добър продукт. Казвам го от позицията на човек, който работи на него повече от 6 месеца. Но и който ползва препоръчителен хардуер.

  Да вземеш 2 годишно PC и да се оплакваш че току-що излязлата нова версия на операционната система не работи по-бързо от старата е малко странно, да не кажа и по-тежка дума. Няма операционна система (ама наистина няма), която откъм GUI да не става по-тежка с времето. Защото потребителя иска да му е шарено.

  Снимката иначе наистина е любопитна. Единствения ухилен е Стив Балмър. Другите… те така или иначе са партньори, а не Microsoft. Може наистина да им е тъжно, а може просто така да си гледат.

 • кольо на 01.02.2007г. в 16:09ч.

  Стив Балмър на мен ми се струва, че е нацупен. Явно тоя път са му забранили да скача като гламав из сцената. :)
  Wooow :)

 • yovko на 01.02.2007г. в 16:53ч.

  Дончо, да си припомним ли онази стара истина, че операционната система е нещо, което не бива изобщо да се забелязва, а?

 • yovko на 01.02.2007г. в 16:58ч.

  А на моята една и съща лаптопска конфигурация ThinkPad T40 (даже памет не съм и добавял) Fedora Core 6 с всичките 3D десктоп изгъзици работи много по-добре и по-бързо от Fedora Core 2 от 2004-та година, например… При това чувствително… Ето това е Wow!…

 • turin на 01.02.2007г. в 18:00ч.

  Хм, излезе накрая, така ли – наистина, щях да го пропусна :) Вече чувам как „експертите“ в средите с редовния въпрос „коя операционна система е инсталирана при вас“ имат предвид още една от разновидностите на Windows… Сериозно, винаги когато чуя този въпрос към служител с проблем ми иде да кажа на питащия „експерт“: „Ами Windows, бе, как коя операционна система?!“… Те правят разлики между различните бозички, милите… По-резлива, по-сладка, със сървис-пак, без сървис-пак…
  Дончо, разликата идва от това, че от разпространените операционни системи комай само и единствено Windows изобщо е едновременно и GUI. В GNU/Linux графичните среди се развиват сами и там усложняването не е ръка за ръка с бавнодействието и „тежестта“. Както е при Win.

  Да кажа нещо хубаво… „Как се радвам, че няма да ползвам Windows Vista!“ :D

 • Дончо на 01.02.2007г. в 18:36ч.

  @yovko: Ти си от хората, които ако вложат в Windows същата любов и внимание, което отделят на Федората, ще го имат и него работещ на старата Т40-ца със скорост, по-бърза от предната версия.
  Но знаеш ли, мисля че те разбирам. Страстта е точно това, което пречи на обективното мнение. Знам го, защото съм бил там. И се надявам все още да съм там. Където и да е това там.

  При мен е факт! На (съвременния) ми лаптоп ВИСТА работи значително по-бързо от Windows. Вижда се и при services, и при нормалните applications. Но споменах ли, че и аз и отделям внимание?

  Една добре смазана машина винаги ще работи читаво. Независимо дали е Виста или Федора. Защото „out of the box“ никоя операционна система не идва 100% готова за инсталация точно на твоя хардуер.

 • пейо на 01.02.2007г. в 19:59ч.

  Дончо, лесно мога да разбера защо имаш по-скоро благосклонна позиция, но четейки ревюто, което си ѝ направил не мога да открия нищо вдъхновяващо. Затова аз реших да си изкажа моето неразбиране в отделен (флеймърски) пост и ще се радвам да науча по-подробно и твоите аргументи защо си толкова възхитен.

 • Вени Г. на 01.02.2007г. в 21:59ч.

  @turin
  Сори за офтопика, но какво имаш предвид като казваш „от разпространените операционни системи комай само и единствено Windows изобщо е едновременно и GUI. В GNU/Linux графичните среди се развиват сами и там усложняването не е ръка за ръка с бавнодействието и “тежестта”. Както е при Win.“?

  Моля те да ми обясниш, ако искаш да не товарим темата на Дончо – veny_g[at]abv.bg

 • turin на 01.02.2007г. в 23:34ч.

  @Вени Г.: Темата не е на Дончо, а си е на Пейо и понеже той сам поиска коментарите, затова ще кажа. (А и не ми допада прехвърлянето на разговори от една среда към друга)

  Накратко Linux е ядро на операционна система и самото то няма нищо общо с GUI, дори и с всякаква „графика“. Освен модули („драйвери“) за управление на графични карти, но това не е същото. За пълноценна операционна система към ядрото Linux се добавят много на брой инструменти за осигуряване на услуги и за достъп до услуги и ресурси. Графичните среди са само един от тези инструменти. При GNU/Linux операционната система графичната работна среда („GUI“) е само една от програмите. И затова отделно може да се развива. Това значи да става по-добра.

  При Windows (ако бъркам Дончо ще ме поправи;) графичното е в основата на всяка работа на системата. На практика във почти всички уиндоуси (изключая най-архивните) текстовият режим за задаване на команди се имитира с надстройка на графичната среда. Windows просто е GUI. При това не особено успешен.

  @Дончо: Без да искам да те засегна и без да изисквам и очаквам отговор, просто не издържах да не те питам – защо говориш все за безпристрастност и обективност?!? Ти обективен ли си, когато говориш за Windows и Microsoft? Не си, и Стив Балмър и той не е. Защо и как мога да яврвам, когато говориш за обективност и windows в един и същи текст?

 • пейо на 02.02.2007г. в 09:34ч.

  Момчета… ако бяхме безпристрастни и обективни, къде щеше да е забавното? ;-)

 • Вени Г. на 08.02.2007г. в 14:37ч.

  Благодаря ти за подробното обяснение :)

  Антония е пуснала великолепна блоксхемадали да ъпгрейдваме към Windows Vista

  Аз я преведох, но понеже съм неграмотна в графичните програми, я пуснах като гол текст – Ъпгрейд към Windows Vista?

 • jw на 08.02.2007г. в 22:55ч.

  Снимката… изглеждат уморени хората там. Но всеки, който е работил и постигнал успех, е уморен накрая. Да, не зная дали Vista ще бъде приет като XP, дали и колко ще вземе Linux от дяла на Windows. Но не мисля, че са уместни подигравките MS. Преди MS компютри имаше само в изчислителните центрове, сега се купуват в супермаркетите. И то защо, защото добър търговец е видял бъдещето и повел революцията. Техничарите са водените, не са водещите. Linux задобрява …. реванш на техничарите ли? Linux ще превземе света, когато и ако търговците решат, че си струва.