трънки и блогинки

Hasta La Vista Windows

Написано на: 01.02.2007 · 27 коментара

Както се казва: „Добре дошли в моя свят!“ на всички, които гледат към Vista за избавление и решение на всичките им проблеми. Това няма да стане, но изхарчете и тези пари. Щях да отговарям на коментара на Дончо, но вместо само с него, реших да опитам да опиша някои отличителни черти на дистрибуциите на свободен софуер, които ме карам да се чувствам добре и да ги използвам навсякъде. Четейки 100 причини да съм възхитен от Vista искам да се опитам да опиша защо, те ми звучат смешно при сравнение с всички линукс дистрибуции. А както и да се опитам да покажа на всички, ползващи Windows, че има и друго и то е значително по-добро и красиво.

Системни изисквания
Как може на това да му се вика препоръчителна конфигурация?! И за какво им е този всичкия хардуер? За приложение за обработка на видео и графика? Игри? Някакви симулации? Не – всички тези изисквания са за една гола операционна система, която сама по себе си нищо не прави. 15 GB дисково пространство? 128МB видео карта?! И това, ако е оптимизация и подобрение… Що за неоправдани разходи в сравнение с подобренията, които се предлагат?

Графичини ефекти
Нали това е най-големия коз – новите и красиви прозорци. Те са цветни, прозрачни, гънат се и правят около 60-70% от нещата, които от 2 години са нормални под Линукс. Обърнете внимание, че тези ефекти се постигат с обикновени видео карти (Intel i830 и ATI Radeon 7500 mobility), а не с чудовищата с по 128Mb памет, които Vista иска. Ето още демонстрационно видео, а на който не му се свалят файловете да отиде в YouTube. С офисна конфигурация втора ръка и 3D карта за 15лв. аз мога да пусна всякакви безумни шарении, а Vista ми иска най-новия хардуер, за да върви не отлично, а само прилично. А да – мога да си избирам от безкрайно много графични изгледи и да направя системата си да изглежда точно както на мен ми харесва.

Сигурност
Windows Vista се опитва да реши проблеми, които са специфични само за Windows. Аз нямам инсталирана анти-вирусна програма, нито някакъв параноичен firewall, защото имам само теоретична идея какво е вирус. От поне година, работя с SELinux в enforcing режим, каквато система за сигурност не мисля, че MS въобще предлага, и всичко работи без да създава каквито и да са проблеми. Вероятно сървърните версии имат имат по-напреднали решения, но аз си ползвам всички сървърни възможности и на домашния компютър.
Допълнение: Честита първа(?) отдалечена уязвимост. Засега се препоръчва да си изключите speaker-a и микрофона и да продължите да се чувствате сигурни. Сладури.

Драйвери за всичко
Как успява линукс ядрото да подържа толкова много устройства нямам идея. Нямам нужда да си пазя дискетки и CD-та, които са ми нужни да си пусна някое устройство. В редките случаи, когато не е бил разпознаван и зареждан автоматично правилния драйвер, е трябвало да го заредя ръчно, но в общия случай всичко се разпознава и конфигурира автоматично. Преди прекомпилирах ядрото, а сега го правя ведъж или два пъти годишно, за да разгледам какви нови възможности има.

Синхронизация и мултимедия
Нямам голям опит със синхронизацията, защото всичко е работело и не се е налагало да пипам. Закачал съм устройства – те си тръгват и аз ги ползвам. Забавно беше, когато свързвах една Моторола и тя си тръгна без проблем. Оказа се, че за да направя същото под Windows, който е официално подържан, ми е нужен специален софтуер, нечетен брой рестарти и най-вече късмет.
Подобно е и с видеото и музиката. Досега не е било да не мога да гледам филм или да чуя песен. Забавни ми са постоянните оплаквания и съвети за кодеци и огромния брой нужни програми, за различния тип мултимедия.

Софтуер
Да не забравяме, че Vista e само една гола операционна система, с която почти нищо не може да се свърши. Забавлявах се и като четох как една програма се инсталира с 35 натискания на мишката. Но като оставим това настрана, MS потребителите не могат да разберат как в съвремените линукс и bsd дистрибуции е възможно да инсталираш над 12 000 (дванадесет хиляди) софтуерни пакета напълно безплатно и автоматично. Няма нужда да ходиш по сайтове и да теглиш версии, които да кракваш, нито да ти записват на дискове ценни програми, без които не можеш да работиш. Всичко е достъпно онлайн и се инсталира без проблем. Освен това не само се инсталира, а и автоматично се обновява, така че винаги ползваш най-новата и стабилна версия. Така ти имаш всичко най-ново не само на момента, а и можеш да разчиташ то да се обновява и да остане работещо за дълго време, без да иска особени усилия. С тази организация и управление на софтуера, аз съм спокоен, че що се отнася до софтуерни проблеми, компютъра ми ще е там и ще работи.

Недостатъци
Разбира се, че има недостатъци. Най-големия е, че не е Windows, а хората са свикнали и очакват всичко да става по начина както е в Windows и колкото по-малко знаят, толкова повече ги мързи да се учат. Друг основен проблем е и липсата на специализиран софтуер, което всъщност е основната причина, за доминиращото му положение.

Знам, че има и може да се каже още много, но то затова може да пишете във вашите блогове или да оставите коментар.

Категория: свободни неща

27 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Nick Angelow на 01.02.2007г. в 21:42ч.

  Много добре казано. Поздравления.

 • иво на 01.02.2007г. в 22:38ч.

  Напълно подкрепям!

 • george на 01.02.2007г. в 22:47ч.

  евала, добре написано.

  от година поне не съм ходил на сайта на алса проекта, а и не помня какво точно беше писал жоро чорбаджийски като потребител на audigy звук на линукса си, но това е нещото по което линукса изостава. не всеки ползва вградена звукова карта, а и цената на хубавите звукови карти падна много чувствително последните години.

  за съжаление към момента служебния ми софтуер е някакъв писан на аксес и просто няма вариант да се наслаждавам на линукс на служебния лаптоп.

  последен път за съжаление – линукса все още отстъпва като софтуерна обезпеченост много сериозно по отношение на фотографията… и продължавам да си го ползвам предимно на сървърно ниво.

 • Вени Г. на 01.02.2007г. в 22:59ч.

  От много време ми се иска да се освободя от гадния виндовс, обаче нямам приятел, който да ми помогне. А сама не смея, защото от всички форуми, които съм чела, се оказва, че инсталацията на Linux дистрибуция си е сложно нещо, особено като се има предвид, че не съм ИТ профи, а обикновен юзър.

  Мисля, че това е основното предимство на винбозата – интуитивната инсталация и настройка, и се чудя защо няма Linux дистрпибуции с подобни характеристики. Ако имаше, немалко юзъри биха зарязали виндовса.

 • Антония на 01.02.2007г. в 23:16ч.

  Вени Г., препоръчвам Kubuntu. Като обикновен юзър ти го казвам :-) Инсталирах го на три пъти вече съвсем сама – по-лесно е от Windows, честна дума!

 • turin на 01.02.2007г. в 23:49ч.

  Вени, на мен пък ми е неинтуитивна работата с windows-програмите. Не се шегувам! Сега ми се налага на новата работа да работя със специализиран и сложен софтуер и инсталацията на несвободна програма под уиндоус е просто жива мъка. Цял ден псувах наум как може да има толкова безумни програмисти и дизайнери на GUI.
  Съвет и от мен – първо си орхивирай файловете с данни на външен носител (за всеки случай) и след това вземи просто някоя дистрибуция. Описания и документация има безброй в мрежата, а връзка с Интернет и удобен браузър е първото, което ще получиш и видиш в инсталацията. Дистрибуциите всъщност са почти еднакви, има три или четири типа, другото са вариации на тема. Просто си харесай някоя, пък после можеш и да я смениш.

  @Пейо: Много готина статия, стегната и ентусиазираща! Оправяш ми седмицата с това ревю-сравнение, мерси :)

 • Мариан на 02.02.2007г. в 00:47ч.

  Windows Глиста…
  Няма какво повече да му се коментира :)

 • Валентин на 02.02.2007г. в 00:55ч.

  Пейо, както-винаги си напълно обективен!

  Не вярвам, че горе-написаното е изложено просто поради факта че не харесваш win. Може и да го харесваш но пак си обективен :P

  Някой някаде някога е казал … the power is simplicity. Лично за мен обратното не важи.

  windows != power

  Относно инсталацията, лекотата и стабилността на работата под линукс искам да кажа на всички потребители които още не са пробвали че времето когато почти всичко ставаше с адски мъки отмина отдавна както и че в линукс не всичко е терминали … има прозорци … от 1992 Xfree? сега са още по красиви и подскачащи :) пробвайте ще ви харесат.

  Вени – Както Антония ви каза вече всичко е лесно – Кубунту или каквото и да било:

  http://distrowatch.org

  Има достатъчно за всички. Изберете и пробвайте. Ако не ви хареса до 1 месец … няма да ви върнат парите … защото никой не ви е взел пари :P

  george:

  http://picasa.google.com/

  +

  http://www.gimp.org/

  Не са толкова мощтни но все пак са „безплатни“ продукти и при добро желание и инициятива от страна на потребителя вършат същата работа.

  май задълбах … :)

  Пейо, още веднъж много добро ревю.

 • kill_u на 02.02.2007г. в 08:55ч.

  Всъщност тия дето са на уиндоус скоро ще им се наложи да минат на линукс. Какво имам предвид ако се замислим уиндоус 98 му спряха поддръжката през 2001 година като излезе ХР. Ако същото стане с ХР. то тогава през 2009 година ще трябва да се мине на Виста. До тогава при условие, че компютърните конфигураци – разбирайте хардуера успеят да преборят вистата това може и да стане. Но има едно голямо НО към момента се наблюдава известно забавяне както на тактовите честоти така и на увеличаване обема на РАМ паметта с която се продават новите машини. Това значи, че ако през 2006 г. сте си купували машина с 2.5-3.0 ГХ процесор и 256МВ-1Гб рам(говоря за гейм машина) то през 2009 не искам да съм лош пророк но няма да си купите 6 ГХ машина с 5ГБ рам а най вероятно ще бъде с 4-4.5ГХ процесор и не толкова многото 3 ГБ рам. Това удовлетворява възможностите на Виста но не удовлетворява възможностите на гейм индустрията. По последни данни игрите които изискват повече от 1 ГБ постоянно растат. Най вероятно през 2009 г. те вече ще изискват 3ГБ. Тогава как ще се пусне една модерна игра под виста просто не ми е ясно.
  Ще поживеем ще видим.
  Ясното обаче е едно, че Виста май е лебедова песен.

 • technobeast на 02.02.2007г. в 09:13ч.

  @Валентин – Не съм сигурен, но Пикаса май няма версия за Линукс….

 • turin на 02.02.2007г. в 09:24ч.

  Да, „линукската“ версия на Picassa е всъщност инсталатор с Wine. Аз за същото ползвам свободната програма F-Spot. Подобрява се все повече, вече върши достатъчно добра работа, а плановете на екипа са доста амбицоизни :)

 • kolevski на 02.02.2007г. в 14:43ч.

  Има истини в това писание, но далеч не бих го нарекъл обективно.

  Мога да се съглася с някои неща – за системните изисквания и за сигурността. Но другите твърдения са по-скоро лично мнение и опит, отколкото обективна истина. Особено за драйверите.

  В крайна сметка най-големите проблеми на Уиндоус вървят ръка за ръка с най-големите му преидмства.

  Сигурен съм, че ако линукс/юникс-базираните ОС държаха над 90% от пазара, щяхме да четем писания от рода на „аман от вируси – минавам на уиндоус!“. Факт.

  В крайна сметка, колкото и да е мразен, софтуера на Майкросот е елементарен за инсталиране, конфигуриране и работа, дори и от хора, които нямат елементарни познания. Факт.

  99% от приложенията, които някога ще искате или ще ви се наложи да ползвате са писани за Уиндоус. Факт.

  100% от игрите са писани за Уиндоус. не казвам, че игри не могат да се подкарат под линукс, но тук пак опираме до изисквания към задклавиатурното устройство. Факт.

  Това, което се опитвам да кажа е следното – линукс може и да пести системни ресурси, но харчи от личното ми време!

  Аз лично предпочитам да дам повече пари за хардуер, но да имам време, пред това да спестя от системни ресурси и да сложа очила от четене как да направя/подкарам това или онова под линукс.

  Айде, със здраве!

 • иво на 02.02.2007г. в 16:14ч.

  @kolevski
  – Не, не си прав за „факта“ с вирусите, няма ги за линукс не защото е „непопулярен“ (според теб). Разучи по-обстойно, защото не ми се обяснява.
  – И за интуитивността мога да споря. Въпрос на свикване. Ако никога не си виждал ОС ще ти е все тая на какво започваш.
  – 99% от софтуера е за windows? Факт!? добрее….. :)
  – 100% от игрите са за win?
  http://www.linuxgames.com/
  http://www.happypenguin.org/
  http://www.linux-games.com/
  http://games.linux.sk/
  (например!)
  да не говорим как почти всяка известна игра за win се пуска и под Linux.
  – Toва, че ти харчи от личното време си е твой личен проблем.
  Не искам да се заяждам – ползвай каквото искаш – просто по-полека с фактите.

 • kolevski на 02.02.2007г. в 17:25ч.

  @иво

  И ти, и аз, и всички други знаят какво имах предвид, така че, поста ти не допринася много за дискусията. Просто защото няма дискусия :)

  Нямам за цел да убеждавам който и да било в каквото и да било, нито да започвам класическото дребнаво заяждане от типа ‘кой е по-по-най“…

  Просто прочетох другите коментари и ми се прииска да има и едно мнение от другия лагер.

  А фактите са си факти ;)

 • иво на 02.02.2007г. в 17:49ч.

  Едно интересно сравнение (на френски, но графиките говорят сами за себе ци), на което попаднах преди малко: http://www.jeuvinux.com/article.php3?id_article=100

 • сашо на 02.02.2007г. в 18:49ч.

  Пейо,
  малко ме разочарова с нивото на vista-bashing :-( Не че съм очаквал друго отношение към продукт на майкрософт, но поста ти се чете като дежурното „must die“, липсва му това, заради което чета блога ти.
  А и си е тъжно, когато чета хора като теб и Йовко да реагират като бик на червено.

 • пейо на 02.02.2007г. в 19:42ч.

  Сашо, още веднъж – няма обективна гледна точка. Нито има опит за такава. Това е сравнение на чушки с домати и не може да има краен и точен извод. Всичко е гледна точка. Обаче от моята гледна точка… нещата не са добри за MS ;-)

  Подканих Дончо, подканям и теб – вие сте хора, които наистина имате поглед отвътре. Вие трябва да познавате предимствата на този продукт в подробности. Вие, според думите (но не и според поведението) на MS лидерите, трябва да сте вдъхновени и изумени от качествата на тази OS. Не ви личи такова нещо. Нормална е реакцията ви да защитавате компанията, с която сте толкова обвързани, но хайде и ние да разберем защо, а не да слушаме само, че нещата не са толква лоши, колкото изглеждат.

  Напиши причините, напиши защо хората, за които има друго освен Windows, трябва да са впечатлени. Напиши и ако имаш нужда от трибуна – ще го публикувам тук, за да може поне същата аудитория да се убеди.

 • Katerina на 03.02.2007г. в 18:15ч.

  Аз искам да си изкажа некомпетентното мнение като обикновен потребител, който вече се сблъска с Виста и има съвсем пресни няколкодневни впечатления :( Не ми се струва, че ми пести време, когато компютърът ми непрекъснато забива. Вярно всичко е с иконки и е много шарено, съотвтно първия ден дори ме мързеше да ги открия къде са и си карах на добре познатата команда с клавиши на още по-добре познатия Уърд, но се оказа, че колегите ми не са запознати и ме обърнаха на учителка по информатика за 1ви клас, когато аз самата не съм минала 2ри още. В работата е немислимо да мина на Линукс, но колкото и да мисля за вариант поне на домашния си компютър да инсталирам тази ОС, все нещо ме спира… Непрекъснато ми се налага да работя с програми като Апис, Апис регистър, за който никога не съм чула да вървят под нещо различно от Уиндоус и в който съм вложила много средства, както и скъпо платени немски и английски юридически речници, който също са част от ежедневието ми и вървят само под Уиндоус. Не мога да направя сравнение между двете системи, но ми се иска, въпросът е, че пазарът като че ли не ми дава тази възможност :(

 • Ilievi на 05.02.2007г. в 12:10ч.

  Ние ползваме МАC-ОС X и с нищо не бихме я заменили,относно Windows Vista-ами има доста крадени нещица от МАC-ОС X,за Linux не знаем как е….много я харесваме тази ОС ,но имахме проблем с инсталирането :-)

 • Vick на 06.02.2007г. в 14:37ч.

  Незнам откаде тайа омраза, лъжа и некомпетентност към познаването на Уиндоус. От това, което чета направо се смайвам. Неможел да си пусне музика или филм??! Ами може ли да си включи компютара? И какво от това че линукс има 12000 безплатни програми в инсталацията си, повечето от които не ти трябват,а и те две трети неработят защото има някакви други изисквания. А и въобще не е вярно че всичко върви безпроблемно и че има драйвери за всичко под линукс, или пък че не крашва. Също не е вярно че Windows Vista е една гола ОС. Ако е прочел малко щеше да види че има доста помощни програми. А колкото до специализираните, така или иначе трябва да си ги инсталираш и под линукс – ако с това си изкарваш хляба! Още повече – АЕРО не е най-големият коз на VISTA! Но е нещо, което линукс нямат за сега, защото това не са някакви си шаренийки а технология подплатена със нов хардуер. И да техологиите се развиват и аз невиждам нищо лошо в това! Ако не ти харесва си купи един правец 16 и му инсталирай линукс. Естествено че няма да поддържат и Уин98. Та това е история! Нали се стремиме всички към система, която е по-добра, по-надеждна, по бърза а защо не и по-красива!? Немога да цитирам всичките глупости но как ви изглежда това „чудовищата с по 128Mb памет“. Ами аз немога да спра да се смея. Какво чудовище е това?? Ами то почти не се продават такива карти вече – може би за лаптопи. Честно казано – и изискванията за инсталация на VISTA не са толкова големи. Повечето модерни компютри в момента са способни за такава инсталация (Само могат да се затруднят с Аеро). А да не започнеме да говориме за новите технологии във VISTA – като (Ready drive, Ready boost и много други), които със сигурност ги няма в линукс още и не само по мое мнение са – революционни. От друга страна Линукс е БЕЗПЛАТЕН! Е това наистина е супер за някой, който иска модерна система без пари (като незабравяме че трябва да си купи хардуера:))и това е безспорно предимство на линукс.
  Моля ви да бъдете обективни!

 • Иво на 06.02.2007г. в 16:59ч.

  @Vick
  Хаха – добре….:) Защо ми намирисва, че някой си е купил виста и сега търси под вола теле. :)
  Дори вече не ми се спори по тази тема. Само се чудя защо заклетите вин-фенове сте по-агресивни дори от фанатизираните линукс такива? Толкова ли наистина си харесвате системата или си търсите оправдание за пред себе си? Де да знам – както се казва: „Да се оправя кой както може..“, но ако някой трябва да бъде обективен това си ти Vick. Защо си мисля, и че досега ти с линукс е едно бутване на кнопикс? Наистина.

 • Тодор на 07.02.2007г. в 08:51ч.

  За пишещи текстчета, гледащи картинки и филмчета, Линукс е добре, но в света има безброй програми, които управляват безброй дейности, процеси, производства, системи и незнам още какво. И те са писани за Виндос.Това са несъизмерими неща.

 • zImage на 07.02.2007г. в 12:50ч.

  Ако се интересуваш от големи проекти или промишлен дизайн и Linux виж:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Supercomputer#Operating_systems
  http://linuxdevices.com/news/NS8940905970.html
  http://linuxdevices.com/news/NS5782785656.html

  и въобще потърси из Интернеда – има достатъчно информация.

 • vitobuga на 12.02.2007г. в 20:44ч.

  Никой освен Ilievi не спомена Mac OS X на Apple?
  Те са напълно прави, че Vista тотално изкопира Tiger-а като визия.Сега поне ex-Windows user-a ще се радва на нещо красиво пред очите.Красиво и толкова.Дали работи?Това е друго нещо.Ще работи докато не излезе до болка познатия син екран.Или вече не е син…може би тъмно син…
  Единственото което мога да споделя с ползващите продуктите на MS е, че вече цяла година се радвам на swich-a от Windows към Tiger и никога никога никога повече не искам да изключвам компютъра си от бутон с надпис „Start“.
  P.S.Скоро дори мисля да си опитомя Leopard-че :)

 • Симеон на 19.04.2007г. в 01:24ч.

  За хората които казват „Пробвайте Линукс, ще ви хареса“. Аз ползвам Виндовс, но не пропагандирам наляво и надясно „Ползвайте Виндовс“ в крайна сметка въпрос на личен избор.

 • костадинов на 06.05.2007г. в 18:18ч.

  Здравейте.
  Може ли да се направи сравнение между Solaris, MAC и WinVista.
  Какво може да се каже за Solaris, като поддръжка и системни изисквания?
  Лично аз ползвам Vista Business edition, и ми е интересно дали има ОС, която да симулира няколко други ОС едновременно – например Windows, Ubuntu, MAC-OS, Solaris, Free-BSD в едно, и работещи паралелно, управлявани от програма все още ненаписана май досега.

  Аз лично бих искал да видя ОС която да включва в себе си технологии за обработка на изображения от нивото на Adobe Photoshop и Illustrator, за манипулиране с документи от типа на Word, Excel, PowerPoint, PDF, RTF,XML и подобни, вътрешна поддръжка за обработка и редактиране на аудио и видео потоци, но не на нивото което го има вградено в момента…. Бих искал да мога да създавам и Flash съдържание, без да се налага да ходя до Макромедия….включително и среда за разработка на софтуер, вградена вътрешно….. въобще идеята е, да не ми се наложи да инсталирам допълнителен софтуер, освен ако не ми трябва нещо от рода на AutoCad, например….а защо и той да не е нативен за системата… да не говорим за многоплатформените чат клиенти……. така както го описах ми се вижда направо невъзможно за следващите 20 години, да се появи подобен продукт… но мисля че това е бъдещето на операционните системи. / част от него/ … интересно колко ли рам ще ми глътне една система поддържаща вътрешно… тоест без нужда от инсталация на допълнителен софтуер… гласово разпознаване и разбиране…не само разпознаване.. то и сега си го има във вистата, за някои действия. Например да изпълнява заповеди от рода на : „сканирай радио и тв. ефира за новини, ако чуеш да се говори за темата хикс и игрек, запиши ги, подреди ги, запази ги, и когато синът ми се върне довечера му обобщи резултатите в презентация, като премахнеш повторенията. Оформи общ видео клип…“ … нещо подобно… разбира се тук говорим за изкуствен интелект…. настоящите ОС са мнооооого далеч от подобни технологии.

  Ако има система която да поддържа Windows и Ubuntu например, паралелно работещи по едно и също време, така, че като пусна софтуер за Win, да си върви, но и едновременно с това да пусна някоя Linux програма, да нямам спиране на работата и да не ми се налага да ПРЕВКЛЮЧВАМ между една или друга ОС – то тогава бих преминал на подобен вариянт.
  Дотогава оставам на Windows.
  Но мисля че е далеч деня в който и това ще стане.

 • Bai_Georgi™ на 01.06.2007г. в 21:15ч.

  Абе вие сте най-големите балъци на тоя свят!!!Linux-това е възможно най-тъпото нещо измислено на тоя свят след … няма след какво то е най-тупото.Не казвам че Windows Vista е без проблемна, но сравнение с Linux … е злато!Ш****** Linux направо какво да кажа освен *********************************************************************************************************!Това ми е мнемието за Linux!!!