трънки и блогинки

Масала от Кения

Написано на: 02.02.2007 · 11 коментара

Masala Kenia

Христо Еринин ми донесе от Африка, тази кутийка с кенийска Масала. Доколкото съм чел, Масала се нарича сместа от черен чай и специални подправки. Силни, топли подправки. Това прави мирисът ѝ много силен, а вкуса ѝ – остър. Всички знаем, че в Африка има много слънце, а вкусните и ароматни неща обожават слънцето.

Пие се само с мляко! Опитах няколко пъти да изпия чиста нормална доза (400ml), но не успях. Колкото и да е малко е нужно нещо, за да омекоти вкуса. Малко мед също се вписва много добре. С някое от по-маслените пресни млека се запазва усещането и топлината на подправките, но се отнема от изгарящата острота на чистия вкус. В София Масала може да опитате във „Вегетарианската къща“ или в „Апартамента“, но е съвсем друго да си направите и удома.

Масалата, като всеки черен чай, ободрява и дава сили, но подправките, в съчетание с млякото, добавят усещане, което го няма при другите чайове. Сместа на чай и подправки, прави вкуса по-богат и усещането от топлината остава малко повече. Хубаво е, особено за зима.

Категория: чай

11 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Cтоилов на 02.02.2007г. в 21:33ч.

  Tака известните чайове във ‘апартамента’ са хубави, но имат (и особено алпийският) един особен привкус, който не ми харесва. иначе предвид това, че маслата са ограничени и трудно откриваеми, това е мястото…
  Благодаря за снимката, така ще мога да се ориентирам по-лесно при търсенето. Cмятам да си избера разни масла, кафета и билки от африка, които да поръчам.
  Поздрави

 • крис на 03.02.2007г. в 12:41ч.

  появи се ново хубаво място за чай в софия. не съм сигурна дали имат масала, но има много видове чай, и то добре приготвен. „чай във фабриката“ на георги бенковски 11. :)

 • Бобсън на 03.02.2007г. в 15:49ч.

  …и как може да се снабди човек, дет е решил „да си направи у дома“?…

 • Стоилов на 03.02.2007г. в 17:01ч.

  Amazon.com / ebay.com или познати нейде из Африка или другия Свят, които да изпратят по колет. Поне аз така смятам да се сдобия. Иначе сигурно има някакъв шанс да се намери нещо и тук, но като , че ли вероятността е близка до 0 (нула).

 • Све на 03.02.2007г. в 20:13ч.

  Масалата е нещо прекрасно:) За пръв път опитах чай с масала преди 3 години, когато имах една кенийка на гости и тя донесе цела кутия с невероятни подправки, които тук не се намират. За голяма радост на приятеля ми след като си тръгна тя му ги „завеща“ и той дълго време слагаше на ястията които готвеше и умираше от кеф когато някой се случеше да пита „Какви подправки си слагал че е толкова вкусно?“ :)

 • пейо на 06.02.2007г. в 19:35ч.

  @ крис
  Благодаря, Крис :-) От много време се каня и мисля тази вечер най-накрая да ида

  @ Бобсън
  Днес разговарях с човек, който идва от Индия, и той ми разказа как там не продавали Масала, защото това било наименованието на сместа на черен чай с подправки.

 • нели на 08.02.2007г. в 21:08ч.

  Преди месец се върнах от Индия и донесох купища масала чай. Но и да нямаш специална масала, можеш да си направиш сам – масалата включва кардамон, канела, джинджифил, карамфил, черен пипер и мента. Взимаш черен чай – ако имаш Assam най-добре но може и с всеки друг. Слагаш да заври равно количество вода и мляко, и от чая и масалата да поврят 3 минути и после прецеждаш. супер.
  А в „Чай във фабриката“ има 10тина вида йоги чай, от които единият е класически масала чай. Препоръчвам – много приятно място

 • магия на 02.07.2007г. в 18:49ч.

  Този масалски чай е велик!Никога няма да забравя първата си среща с него на една полянка и винаги ще бъда благодарна на човека,който ме запозна с това нещо.Подправките се намират и тук,аз лично знам рецептата по този начин – джинджифил,канела,кардамон,карамфил,индийско орехче,шафран,черен чай и мляко.И разбира се захар или мед ВЕЛИКО Е!!!!!!!!!!В момента пия такъв

 • taralezh на 16.11.2007г. в 17:07ч.

  Завиждам ти (с добро) за чая и за хубавата кутийка!

  Ние си имаме един масала майстор у когото ходим на гости да пием чай. Слагаме джинджифил, кардамон, канела, карамфил, кориандър, индийско орехче, черен пипер, мляко и мед. Някои от нас не обичат черен чай и често го правим само с вода. Пак е вкусно ;)

  За съжаление вече няма „Веджи Хоум“, но пък има „Чай във фабриката“, както и „Магазин за време и чай“ :)

 • ася на 03.07.2010г. в 12:25ч.

  А може ли даго намера в софия. Аз несм го забелазала ако може да ми кажете каде го пордават или ако не да ли мога да направя порчка.

 • Митко на 02.05.2011г. в 03:40ч.

  Открих къде се продава готова смес ТееТийм-България ООД
  http://teateam-bulgaria.com/product.php?ProductVariantID=345