трънки и блогинки

Лекотата да осъдиш

Написано на: 10.02.2007 · 8 коментара

Най-неприятното от днешния ден на протести, е как бе доставен убиец на тълпата и медиите. Не е заподозрян – той е наричан директно убиец. Веднага е направил самопризнания и едва ли не още е държал ножа в ръката си. Няма презумция за невинност, няма конституционни права, няма елементарно съмнение как така и защо стана толкова бързо. Той е убиецът и като да няма нужда да бъде съден, а трябва да бъде наказан веднага.

Моля, не съдете толкова прибързано и с такава лекота. Допуснете, че има и други възможни хипотези. Ето само една от възможностите:

Това е и епизод четвърти на поредицата 99 ways to die и се нарича „Умрял докато го самопризнавали“.

Категория: 99 ways to die · в картинки · дневни

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • kill_u на 10.02.2007г. в 00:24ч.

  при всичките ми уважения, по някога трябва да изтръгнем канцерома докато е време…..

 • Алек на 10.02.2007г. в 03:19ч.

  особено интересно бе как протеста бе заради убития таксиджия, а когато ги приеха в министерски съвет, темата мина на това колко данъци да плащат и дали може да карат без колани

 • Вени Марковски на 10.02.2007г. в 03:34ч.

  Пейо,
  нали знаеш, че такава е винаги реакцията на тълпата – спомни си какво стана навремето със същите шофьори и убийството на детето на един от тях.

 • Чефо на 10.02.2007г. в 09:23ч.

  … Само че тогава не им хареса убиеца и до сега предъвкват теории на конспирацията …

 • Вени Г. на 10.02.2007г. в 09:55ч.

  Това поразително ми напомня на няколко случая с убийства, при които МВР публично обяви, че убиецът е душевноболен. Не само няма презумпция за невинност, а душевноболният е лесна изкупителна жертва – с малко манипулация може да си признае каквото трябва (на МВР) и няма необходимата правна култура и интелектуални възможности да се защити. Е, после се оказа, че доказателствата опровергават тезите на МВР, но нали е важно да се посочи публично виновен, за да се задоволи обществената ненавист.

 • Zahari Naumov на 10.02.2007г. в 11:16ч.

  А защо не? Кому е всъщност нужно да има има и други хипотези? Нима на когото и да е от протестиращите му е нужно да знае целия процес, по който ще мине следствие,прокуратура,съд или да речем – престъпление ивършено в състояние на афект?Или те искат някой да им каже,че има виновен,че е заловен и ще бъде съден. Аз предполагам,че ако днес се проведе референдум за или против смъртното наказание, ще се окаже че мнозинството от българите имат средновековни схващания….А професионалистите нека си работят спокойно. Нещата смятам,не са толкова зле,колкото изглеждат и истината рано или късно ще излезе на яве…..друг е въпросът дали ще има много хора, които ще искат да я чуят.

 • Жюстин на 10.02.2007г. в 22:03ч.

  сигласна съм с теб, Пейо, споделям мнението ти и това на Алек – все някой друг им е виновен на тези хора … все само те плащат непосилни данъци, че сега и Държавата да им слага преглрадни стени, освен да им намали данъците драстично и веднага, скоро и видеонаблюдение ще искат … очевидно е поне, че са може би една от най-силните и сплотени професионални общности – не се сещам например уеб общността да е блокирала София заради тъпотията с електронните магазини сега …

 • Косьо на 12.02.2007г. в 17:21ч.

  И какво се оказа? В българия петата власт са не медиите а таксиджиите! Тъжно много, тъжно, Тълпата скача и за да може полицията да си измие ръцете, хвърля пръст в очите на хората изкарвайки най-удобният виновен и го хвърля на тълпата за да го разкъсат. Няма следствие, няма разследване, няма презумция за невинност! Съжалявам да го кажа но полицията която трябва да пази мойте права хич, ама хич не ми вдъхва доверие, и нямам предпоставка да спя спокойно вечер.