трънки и блогинки

Филми, които бих могъл да препоръчам

Написано на: 11.02.2007 · 5 коментара

Напоследък имах възможност и късмет да попадна и изгледам немалко добри филми. Това е нещо като опит за изброяването им с по няколко кратки и неясни думи, в опит да предам какво ми е харесало в тях. Ако списъка ви подсети за нещо, което бихте ми препоръчали, ще съм благодарен да го направите.

Последният ерген – неизвестен ми досега филм с Тодор Колев в ролята на художник-ерген, който иска/не иска да се жени. Гледки, лафове и ситуации от недалечното ни минало. Обичам Тодор Колев.

Heaven – от стремежа ми да изгледам каквото намеря на Кешловски. Май последния филм с негово участие, в който той е сценарист. Хубава и спокойно разказана история.

City of God – чувал съм за насилието и детската престъпност в Южна Америка. Хубав филм за много повече от това. Цветен.

The power of nightmares – документален филм правещ паралел между неоконсерваторите в САЩ и ислямиските екстремисти в арабските страни. За използването на страха като основен инструмент за прокарване на политики.

Soy Cuba – руски филм за Куба от 1964та, представен в САЩ от М. Скорсезе и Ф.Ф. Копола. Има ли нужда да казвам повече? И да има – не мога.

New York Stories – трима от най-известните режисьори Ню Йорк (У. Алън, М. Скорсезе и Ф.Ф. Копола), с по една история, носеща духа на града от 70-80те години.

Paris, je t’aime – друг филм, обединяващ независими сегменти с обща тема – любовта. Мили и забавни интерпретации на вечната тема.

Blogumentary – занимателен и забавен документален филм за блоговете. Интересен подход и интересни изводи.

Други три филма гледах отново, заради любими моменти и защото винаги си намирам по нещо:

Wag the dog – един от най-любиимите ми и забавни ми филми!

11’09’‘01 – September 11 – Темата е познатия до болка 9/11, но гледните точки са невероятни. От тук са някои от най-добрите кратки филми, които съм гледал. Препоръчвам на всеки сегментите на Иран и САЩ, както и на Великобритания и Буркина Фасо. Другите са също интересни.

Coffee and Cigarettes – още един филм, състоящ се от много малки, но този път бегло свързани от кафето и цигарите. Диалогът, най-вече диалогът.

Категория: дневни

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • galia на 11.02.2007г. в 16:55ч.

  мисля, че La Science des Rêves ще ти хареса.

 • Антония на 12.02.2007г. в 00:14ч.

  Не мога да се въздържа и да не ти препоръчам и другите филми на Джармъш, един от любимите ми режисьори е. И да спомена Smoke – няма как да не го свържа с Coffee and Cigarettes.

  А вчера случайно мярнах Клайв Оуен по телевизията и се присетих за най-любимият ми филм на Робърт Олтман: Gosford Park. Някак ми се струва, че светлият му сарказъм би ти допаднал.

 • пейо на 12.02.2007г. в 11:28ч.

  Благодаря ви за препоръките. Не е било да сте препоръчали нещо лошо и затова сега тръгвам по… библиотеките ;-)

  Антония, като спомена Smoke и Джармуш, един от филмите, които ми е в опашката е Blue in the face. Аз се прицелих в него заради Lou Reed, но колко по-хубаво да има още един повод.

 • tataf на 12.02.2007г. в 17:04ч.

  Чудесен избор.
  тук – http://tataf.blogspot.com/2007/02/blog-post.html си правя малък списък на красивите филми, които съм гледал. имам си критерии и всичко. Пропоръчвам ги горещо на всеки, затова ти пействам директно линка :)
  Иначе от Джрмъш задължителни са Dead Man, Ghost Dog и особено Night on Earth.
  Поздрави

 • Бобсън на 13.02.2007г. в 03:26ч.

  по повод „Heaven“ писан от Киешловски, доколкото знам е първи филм от негов замисъл за кино трилогия. Имам спомен, че сценариите са завършени и че втория филм май също е готов…

  Ако не си гледал „трите цвята“ на Киешловски, хайде засрамено на бегом в кинотеката! :)