трънки и блогинки

Какво трябва да знаем за провеждане на законен протест

Написано на: 20.02.2007 · 7 коментара

Последните седмици протестите станаха твърде чести. Два от най-отбелязваните протеста, тези на такситата и на еколозите по повод „Натура 2000“ бяха проведени и в нарушение на законовите изисквания. Тъй като нужното да се проведе законно събрание или манифестация съвсем не е много, бих искал да опиша основното, което всеки организатор трябва да знае.

Първото и най-важно нещо, което всички граждани трябва да знаят, е че за организиране на митинг, събрание или манифестация не се иска разрешение. Организаторът не иска позволение, а уведомява кмета на населеното място, за намерението му да организира такава проява. Провеждането може да бъде забранено при няколко изрично изброени хипотези, които са не лесни за доказване, а и решението може да бъде бързо оспорено пред съд.

Нормативна уредба
Провеждането на събрание или манифестация е конституционно право (Чл. 43 от Конституцията). Редът е определен в Закона за събранията, митингите и манифестациите, а всеки общински съвет издава наредба, която урежда детайлите за провеждане на такива събития на своя територия. Ето наредбата с изискванията за София. Упражняването на това право е гарантирано и с предвидените санкции в Наказателния Кодекс в чл. 174а предвижда до 2 години за този, който попречи на протестно събитие и до 1 година, за който проведе забрането такова. В първия случай производството стартира по тъжба на пострадалия.

Кой и кога може да организира и участва?
Всеки. Граждани или организации на граждани може да организират и участват. Условие е да не носят оръжие, да не са очевидно пияни или нарочно маскирани. Събранието или митингът се ръководи от председател, чийто указания трябва да бъдат спазвани от участниците. Организаторите се грижат за ненарушаването на обществения ред, като за това могат да търсят съдействие.
Проявите е допустимо да бъдат провеждани само от 6 сутринта до 10 вечерта.

Място за провеждане
Забранено е в непосредствена близост до военни обекти и в обозначената зона около Народното събрание. Да, там където бяха такситата и където май са се снимали „еко лудите“. В уведомлението организаторът посочва място за митинга или маршрут за манифестацията. На основание, че провеждането на това място може да създаде условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът може да предложи друго място/маршрут.

Кога се подава и какво съдържа уведомлението?
За събрание или митинг на открито – най-малко 48 часа преди обявения час. Организаторите на манифестация трябва да предупредят поне 5 дни предварително или ако случаят е наложителен – поне два дни. Уведомлението е в писмена форма и се адресира до кмета. Ето какво трябва да съдържа, направо от наредбата:

Чл. 18. (1) В уведомлението за провеждане на събрание или митинг се посочват: пълното наименованието на организатора и неговото седалище; точните имена и адреси на представляващите го лица, както и техните изборни длъжности; целта, мястото, времето на провеждане и предполагаемия брой на участниците.
(2) В уведомлението за провеждане на манифестация, освен данните по предходната алинея, се посочва и пътя на движението ѝ.

Подава се в общината, която за София се намира на ул. Московска №33. Важно напомняне е да вземете входящ номер, за да може да си получите документа в срок. При провеждането на самия протест, организаторът е добре да го носи със себе си, за да може да докаже при нужда, че протестът е законен.

Това е по-важното, за което се сещам сега. Ако някой има въпроси или нужда от помощ при организирането на протест от негова страна, нека остави коментар или да се свърже с мен – ще се опитам да помогна.

Допъление: На някои от въпросите, които не са изяснени тук може да получите отговор във втората част.

Категория: всякакви

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Дончо на 25.02.2007г. в 13:19ч.

  Туй малко на след дъжд-качулка ми прилича… визирам пижамения протест.

 • Радан на 20.03.2007г. в 13:11ч.

  Доста коректно описание.

  На мен винаги ми е правило впечатление, че Наредбата на СО е ограничителна спрямо разпоредбите на закона. Това е всеобхватна лоша практика.

  Във всеки случай никой митинг не може да бъде разтурен „поради липса на писмено разрешение“ – просто такова не се изисква.

 • Яна на 21.03.2007г. в 23:00ч.

  Ако само маалко по-рано едни лица бяха прочели това, митингът утре за торентите и изобщо свободата на словото щеше да се състои. А сега всички знаят за утре, но той всъщност ще се проведе в събота в Южния парк – така никой никъде няма да отиде и нищо няма да се получи.

 • snejana на 14.01.2009г. в 21:01ч.

  Времето на митингите отмина! И то не години, а поне хилядолетие и исторически погледнато не води до никъде българите. Няма ли да се намери някой, ще цитирам велия българин, който каза – ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ! и заслужено си го отнесе, да организира нещо по-убедително?
  Ако има желаещи могат да отидат на полическо обучение, както вече ни показаха как се прави това на днешния ден.
  И няма защо да се сърдим на гениалните чехи, които представиха страната ни като тоалетна. Тя си е точно такава – на нея клечат американците, европейците и всеки който има нужда.
  Утре ще дойда лично да ви подкрепя, но не искам да ме бият!

 • данчо на 15.01.2009г. в 11:00ч.

  Не разбирам само как се постигат искания с мирни протести, когато хората, срещу които викаш никога нищо не чуват.
  Кой наистина освен твоите съмишленици го интересува че викаш?

  И какво е това със „Съд по бързата процедура“?!??!

  Значи на тези, които действително разбират че само с говорене не става, тряба да им се затворят устите и вържат ръцете, така ли??

  Ами значи честито комунизмът се върна!!!

  Само дето Тато го няма… но и той май към края говореше за „Митингова демокрация“.

  Какво е пък това?

 • вили на 15.01.2009г. в 17:34ч.

  много се радвам, когато виждам българите да протестират, това показва зрялост на обществото, но трябва да го правят по- често. Власта е на народа, който я делегира на управляващите. Вереме е да им се припомни за кой работят!

 • Dimitar на 25.02.2009г. в 17:50ч.

  Извадки от личното тефтерче на Дякона * Аз съм посветил себе си на отечеството си: да му служа до смърт и да работя по народната воля * Чисто народният човек се бори, докато може… Ако не сполучи… трябва да умре в народната си работа * Братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност * Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си * Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си * Дела трябват, а не думи .Елате и ни подкрепете на 04.03. от 11 часа пред парламента