трънки и блогинки

Сваления ислямистки сайт

Написано на: 21.02.2007 · 12 коментара

Вчера се появи новината за свален сайт, който проповядвал Джихад, насилие и религиозна омраза. Сайтът е бил на адрес islam-bg.net и вече не може да се достъпи. Обаче кеша на google помни. Изпозлвайки заявката: ‘cache:www.islam-bg.net/index1.php’ в google, може да достъпите началната и по подобен начин всяка следваща страница на сваления сайт. На мен ми беше интересно да прочета как се проповядва джихад, но не намерих. Не намерих нищо и за насилие и религиозна омраза. Някой ще успее ли?

Категория: бележки

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Вени Г. на 21.02.2007г. в 15:14ч.

  Категорично го възприемам като нарушение на правото на свободно слово. Самият сайт не убива и не причинява вреди. По същата логика би трябнало да бъдат забранявани комунистическите сайтове /имаи и такива/, нацистките и кой може да да каже границата, след прекрачването на която даден сайт може да бъде свален? Има немалко щати в САЩ, които биха свалили гей сайтове, както и в Русия има същите, а кой ще гарантира утре, че сайт, борещ се за електронна свобода, няма да бъде свален, защото нарушава държавната сигурност?

 • Димо М на 21.02.2007г. в 16:00ч.

  Вени, правото на свободно слово не е без граници – има типове слово които просто не са и не трябва да са свободни. Интелектуалната собственост е такъв тип например. Друг тип е словото подтикващо към директно насилие. Идеята ми е че ако има един сайт който изрично подтиква към насилие и казва например, „Елате в петък в 3:30 следобяд на еди-кой-си площад и стреляйте по всеки който минe“ то това не трябва да е свободно слово.

 • Горанов на 21.02.2007г. в 16:09ч.

  Нямам време да се зачитам какво пише точно на сайта, но мета таговете му са интересни:

  META NAME=“KEYWORDS“ CONTENT=“ислям, мюсюлмани, коран, мохамед, мухаммед, Аллах, Алах, тероризъм, фундаментализъм, джихад, свещена война, толерантност, мир, Бог, вяра, религия, рай, ад, истина, шариат“

  META NAME=“DESCRIPTION“ CONTENT=“Да опознаем исляма: Тук можете да откриете информация от всички сфери на религията ислям – убеждение, обреди, право, нрави, морал, история и др. Също така тук можете да придобиете представа за мюсюлманското общество, семейство и индивид.“

 • dzver на 21.02.2007г. в 16:57ч.

  Съгласен съм, благодаря, че ни показа тази страна на нещата. По официално изнесената информация бях повярвал, че става въпрос за терористи. Статията за полигамните бракове по никакъв начин не нарани нежната ми душа.

  Реших да видя джихад какво значи:

  От всички постулати на исляма джихадът е може би най-често погрешно цитиран, използван и разбиран. Самото понятие има значение на “стремление, усилие или борба по пътя на Аллах”, а по-популярната употреба “свещена война” е погрешна.

  връзка

 • Филип на 21.02.2007г. в 18:16ч.

  Джихад може да се преведе правилно и като свещена война (война в името на Бога), и такива войни е имало. Както и кръстоносните походи. Лошото е, че терористите използват религията като оправдание за действията си, а нямат основание за това. Но на необразования ислямски свят и това му стига.

 • пейо на 21.02.2007г. в 18:27ч.

  @ Горанов
  Добро наблюдение, но само от ключовите думи не може да се разбере дали изказваните мнения са за или против тези ключови думи. Съдя по себе си, че имам рефлекс да отдавам негативно значение, когато мюсюлмани говорят на тези теми.

 • Вени Г. на 22.02.2007г. в 11:22ч.

  Запознах се със сайта и съм убедена, че той не е терористистичен, фундаменталистки или радикално ислямистки.

  Преводът на сайта е проф.дфн Цветан Теофанов, ръководител на катедрата по арабистика и семитологиявъв Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет.
  Той завършва Арабска филология в Багдадския университет, Ирак, и специализация в Каирския университет, Египет. Защитава докторска дисертация в Московския институт по изтокознание. Член е на Американското ориенталистично дружество, Европейския съюз на арабистите и ислямоведите и Британското дружество за близкоизточни изследвания. Публикува научни студии и статии у нас и в чужбина, както и три стихосбирки. Негово дело са първият български академичен превод на Свещения Коран от арабския му оригинал.

  В друг свой сайт, посветен на турския мислител и писател Харун Яхя, той обяснява целта на сайтовете си:

  „Тази страница е разработена с цел полуляризирането и разгласяването на творбите на видния турски мислите и писател Харун Яхя. Неговите книги се ползват с голямо внимание както в Турция, така и по цял свят. Особено през 90’те години творбите на Харун Яхя се превръщат в средство на интелектуално пробуждане на както на много мюсюлмани, така и на немюсюлмани, в лицето на илюзийте на модерното време. С други думи, името Харун Яхя е призоваване към истината.

  Книгите на Харун Яхя, а така и тази страница, целят да напомнят множество съдбоносни факти, които хората пренебрегват, или дори отричат под въздействието на хаоса на модерното време. Едно от тези основни неща е сътворението. Това, че Вселената, живите организми и човека не са възникнали от само себе си същества, а са дело на Господа, Всевишия Творец. Всички ние сме сътворени от Него и отново при Него ще се завърнем. Както се разкрива в този сайт представяните като “научни” оспорвания на този факт – като дарвинизма и другите материалистични догми – не са нищо друго освен една измама.

  Този уеб сайт призовава всеки един човек от всички краища на света, без значение от неговата култура, раса, етнически или социален произход, да осъзнае този основен факт и да помисли за своя дълг към Твореца. В основата на това послание лежи истинското спасение и щастие на човечеството.

  Той посочва и други интересни сайтове:

  Фондация Научни Проучвания
  Ислямът Порицава Тероризма
  Еволюционната Измама
  Исус Ще Се Върне

  А на главната му страница има банер със следния текст:
  „Диалогът и съюзничеството на искрените Християни, Евреи и Мюсюлмани ще бъде един от основните помощни фактори за мира.“

  В сайтовете на проф.Теофанов има още много интересни неща, но последното, което може да се открие в тях е какъвто и да ислямски радикализъм. Така че за себе си се убедих, че свалянето на този сайт е напълно неоснователно и накърнява правото на свободно слово.

 • Д.Василев на 22.02.2007г. в 12:12ч.

  @пейо: Хубава гледна точка, но тя се крепи на следното предположение – между момента на кеширане на страницата в Google и моментът на затварянето на страницата страницата не е променяна. Пък този период е почти 2 седмици.

 • IZaNaMI на 22.02.2007г. в 14:26ч.

  В момента точно имам проект кръстен:
  „A Phenomenological Approach to Islam“
  и ето един цитат от нея:
  To be sure, Muslims reverted time and again to the Koranic warning: ‘Don’t take Jews and Christians as friends!’ (Sura 5:51).
  също така там jihad е преведен и като свещена война.
  и други интересни неща пише…

 • Филип на 22.02.2007г. в 15:32ч.

  В отговор на IZaNaMI

  Здрасти. Стана ми любопитно как така в корана ще пише така, затова проверих и открих, че това бил грешен превод. Ето как го превеждат на друго място:

  O you who believe! Do not take Jews and Christians as your patrons. They are patrons of their own people. He among you who will turn to them for patronage is one of them. Verily Allah guides not a people unjust.

  Ето един сайт, на който ако скролнеш до [5:51] ще видиш, че е преведено, че „определени“ евреи и християни не могат да се приемат за съюзници, а смисълът на „определени“ е такива, които се подиграват на мюсюлманите, или ги нападат.

  Въобще има доста източници, които опровергават споменатия от теб превод. Навсякъде се твърди, че мюсюлманите трябва да живеят в мир с другите хора, освен ако бъдат нападани.

  Поздрави

 • Grimm на 22.02.2007г. в 23:49ч.

  Много правдиво за Правото на Свободно Слово.

  http://antonia.del.bg/2006/03/20/landoffree/
  http://antonia.del.bg/2006/03/21/landoffree2/

 • Makedonski на 26.03.2007г. в 10:29ч.

  Един кратък текст от г-н Хайраддин, който може да ви е интересен.
  http://mobiledragoman.com/public/religiata-i-drugia.pdf

  От него съм чувал, че религията не може да провокира към насилие. Тогава аудиторията се взриви и започна да дава Инквизицията и Ал Кайда. Моят кратък отговор е: Това са религиозните институции, а не самата религия. Институциите възприемат религията и си присвояват правото да я тълкуват. Обратното никога не се е случвало.