трънки и блогинки

На пазара

Написано на: 06.03.2007 · 10 коментара

Баба ми е разказвала, че едно време на офицерите им е било забранено да ходят на пазара. Недостойно било да се бутат с хората и да се разправят за цената. Но това било преди. Ходенето на пазар е най-новото ми развлечение. Най-вече ми е забавно и интересно да си говоря с хората, но ако ви трябва и логичен аргумент – там нещата струват около три пъти по-евтино, отколкото в кварталния плод-зеленчук.

Ходя на пазара „Кирков“. Той май е най-мизерния пазар в София. Ако няма кал, има прах. Ако няма дъжд, пълнят специално локвите. Има всякакви мръсни типове, които се бутат и искат да ви продават разни неща. На някои от продавачите трябва да им се забрани да се занимават с търговия. Но въпреки това е забавно и поучително. Ето някои от аргументите за да предпочетете пазара вместо чистия, но студен супермаркет.

Да, най-често не дават да си изберете плодовете. Но не забравяйте, че за сметка на това, може да си изберете продавача. За разлика от щанда в магазина, той е жив човек и може да си говорите с него. Какво повече ви е нужно? Кажете му нещо хубаво. За какво ви е тази усмивка, ако не можете да го накарате той да ви сложи по-хубавите плодове. Ако не става само с чар – може да предложите по-висока цена, за да си ги изберете сами. Преговаряйте, пазарете се и ако не стане при един – отидете при друг. От моя опит най-прихващат от усмивка и най-са склонни на пазарлък братята роми. Моята специалност са дърти циганки и млади булки и с тях постигам най-добри резултати. Пък ако не стане – с тях е и най-забавно.

Казах за цената в магазина, но там и изборът е по-ограничен. Супермаркетите подбират по големина, цвят и никога по вкус. Изглеждат по-добре, но винаги ли са по-вкусни? Аз си избирам такива, които са набрали повече захарност, а те не винаги имат най-добър вид. Турските домати на щанда изглеждат идеално и винаги съм се учудвал как така съвсем никакъв вкус нямат. Дори и не можеш да се изцапаш с тях. Не съм виждал някой магазин, който да предлага повече от два вида от даден плод или зеленчук. Те са направили избора вместо вас. А на пазара, разнообразието е като на борсата. Ако искате нещо, най-близко до вашия вкус – пазарът е мястото за вас.

Общуването. Отказът да се пазариш може да се приеме като обида от Турция надолу. И с право – насреща си имаш човек, а не просто пазач на стока. Поздравете го, попитайте го дали му е хубава стоката – нека да си я похвали. Все пак сте отишли на крака – срамота е да не се полъжете малко. Казах за уважението и усмивката, но пак да повторя – на който не може да се усмихва трябва да му бъде забранено да се занимава с търговия.
И най-важното – независимо дали ще се спазарите или не – пожелайте му „Успешен пазар“ на раздяла. Не става магията иначе.

Категория: дневни

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • алекс на 06.03.2007г. в 15:05ч.

  Зеленчуковата борса в „Дружба“. Добре си ни дошъл, ще ти хареса.

 • zlatkata на 06.03.2007г. в 15:19ч.

  ахахахаха
  и на мен много ми харесва да се шляя из пазара и да си приказвам с непознати :)
  страхотно преживяване,нали ?:))
  макар че понякога попадам и на много дръпнати и неконтактни лелки…а с баща ми си е направо приключение да излезеш на пазара,той отделя на всяка сергийка поне по двайсетина минутки и се прибира в къщи с невероятни глупости понякога де:))

 • Fenia на 06.03.2007г. в 16:34ч.

  От написаното става ясно, че емоциите ти са само положителни, но повярвай ми, може да бъде и съвсем обратното. Не визирам само възможността у дома да се изненадаш неприятно от закупената стока (най-вече по отношение на количеството – реалното и това, за което си платил), но и възможността да си изпросиш боя и то именно защото си бил учтив и съъъъъвсем мъьььничко разсеян;)

 • Владо на 06.03.2007г. в 17:10ч.

  Имам една позната, чийто баща е военен. Едно време като ходели на пазара тя, той и майка ѝ, те двете носели торбите, а той вървял отпред с празни ръце, за да може ако срещне друг военен да му козирува. Ще взема да се пробвам на пазара, хич не съм по пазаренето, ама току виж съм си намерил редовен продавач и съм му станал редовен клиент.

 • lyd на 06.03.2007г. в 21:07ч.

  хм. с никого не си говоря на пазара. само „добър ден“, казвам какво искам, „мерси“, накрая „приятен ден“. и това е. повечето продавачи хич не са ми забавни. не казвам, че няма такива, дето са ми симпатични. има някои дето си ги знам от години и са ми сладки от години. но повечето не са.

  мен ме кефят нещата по щандовете. красиво е и мирише хубаво. и ходя когато няма прекалено много хора и мога да си зяпам, да си мълча, да медитирам :)

 • пейо на 07.03.2007г. в 08:24ч.

  @ Алекс
  И после от Дружба до нас с торбите!? Аз да не съм баба-героиня.

  @ zlatkata
  И аз май не купувам точно по колкото ми трябва, а по-скоро по-колкото ми направи кеф. Но то е полезно, пък и сега подробности…

  @ Fenia
  Да беше само там така… То да не си излизам от нас тогава.

  @ Владо
  Пробвай. За тях са фрази от рода на „Защо толкова евтино ги давате тия ябълчици“ или пък „Каква майка ги е раждала тия портокали“. Ако ти отговори, че от малка мандаринка ги е отгледала – може той да е твоя човек.

  @ lyd
  Щом така ти е хубаво – чудесно.

 • алекс на 07.03.2007г. в 10:40ч.

  Имаш *комфортен* дружбенски тролей до центъра, глезльо буржоазен :-Р Какво се заявяваш с интереси в областта, ако не си пътувал с торби и чувалчета в тролей до центъра? Аматьори…

 • k'vo ti puka на 07.03.2007г. в 16:38ч.

  Турските(пък и не само те) домати са генно модифицирани и затова стоят толкова изкуствено и са безвкусни. Очевидно за да издържат повече и по-дълго на различните температурни разлики. Не ми се теоретизира с части от гени на какво са модифицирали клетъчните им мембрани…

 • Anonymous на 05.03.2008г. в 15:58ч.

  къде се намира тази зеленчукова борса в софия защото имам 20 тона картофи и се чудя какво да ги правя 0886658535

 • ... на 02.06.2014г. в 17:05ч.

  е-кр-ива с е-яка
  https://twitter.com/divini_bg/status/472304602688540673/photo/1