трънки и блогинки

Феноменът Zamunda

Написано на: 08.03.2007 · 14 коментара

Нещо феноменално става в торент сайта zamunda.net. Нефункционален е от поне 10 дни, но потребителите му са неспиращо активни и посрещат с невиждана активност всяка индикация за промяна на състоянието му. Торент потребителите са най-голямата „престъпна“ общност в България. Чудя се, ако затворят всички „престъпници“ къде ще се дянат останалите. Държавата и гражданите са две съвсем отделни неща.

Категория: бележки

14 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • пейо на 08.03.2007г. в 00:46ч.

  Въпрос> Какво първо ще свалите като пуснат торентите?
  Отговор> Каквото и да е.

 • k'vo ti puka на 08.03.2007г. в 01:10ч.

  Трябва да добавят само една опция към всичко пиратско в мрежата което да направи всички държащи го престъпници. Бутон „Legalize it“ с който да могат да си платят лиценза на съдържанието.
  Все още няма и капка концентрирана мисъл около тая опция, но мисля, че все ще се намери някой идиот да я внедри.

 • пейо на 08.03.2007г. в 01:25ч.

  Сигурно този бутон ще е до бутона „Пусни бял гълъб“. Сигурна ли си, че си премислила това така очевидно предложение?

 • cx на 08.03.2007г. в 03:48ч.

  Не така забавния, но някак по-достоверен отговор на въпроса какво свалят хората е… разбира се… порно. И не просто порно, а в пъти повече порно отколкото всичко останало ;)

 • еленко на 08.03.2007г. в 09:32ч.

  Винаги ми е била интересна тотално пиратската същност на българските пиратски сайтове. Та на тях дори брандовете им са крадени.

  Zamunda – имаше някакви пловдивски комици в средата на 90-те, които издаваха аудио касетки със скечове.

  Arenabg – вероятно намек към мултиплексите Арена…

  Въпреки това претенцията за оригиналност и морал на техните админи и собственици, които можете да видите по форумите е стъписваща.

  Миналия понеделник Arenabg сложиха линк към моя сайт, без да има основателна причина. Разбрах за това като почнаха разни „познати“ да ми звънят сутринта по телефона и да искат да им дам някакъв достъп… Активността е и отвъд форумите :)

 • пейо на 08.03.2007г. в 10:06ч.

  @ cx
  Моето предположение и убеждение е същото, но ако обърнеш внимание на статистиката за най-сваляни файлове – там няма порно. Може би си заслужава да се направи една ръчна статистика.

  @ еленко
  Знаеш, че плагиатството е ласкателство. Те са отвъд всякакви права, но аз съм възхитен от много неща покрай тях и мисля, че заслужават сериозно внимание като истински феномен. А феномените не се вписват особено в рамките.

 • Begemot на 08.03.2007г. в 10:10ч.

  Моралната претенция на фрийтата наистина е абсурдна. Някакво супер жаловито писмо се появи и на торентите на Бол.бг – направо да се счупиш от смях, докато го четеш. Казват ти колко е лоша държавата, че им спряла незаконния бизнес и после те прехвърлят към новия домейн на незаконния си бизнес.

  Друг е въпросът, че ТОРЕНТ не означава непременно нещо незаконно, и че потребителите на торенти не са престъпници, но това ГДПОБ не може да го схване от доста време…

 • dzver на 08.03.2007г. в 10:20ч.

  Замунда е хубав тракер

  А ГДБОП/НСБОП, с начина си на работа, утре могат да похлопат на твоята врата, или на моята, или на някой близък, който си е сложил уиндоус, да го вкарат в ареста, да му сложат 10000 лева гаранция и да го обявят за организиран престъпник, притежател на 80 гигабайта диск.

 • сашо на 08.03.2007г. в 11:53ч.

  еленко: ама те на шега бре, нали са ти фенове. И понеже съм малко задръстен, как точно си против да те линк-ват?

 • пейо на 08.03.2007г. в 13:58ч.

  @ dzver
  Обърни внимание на потребителските id-та в замунда. На администраторите са двуцифрени, а последното е 602750. Ако се инкрементират (а не виждам причина да не е така) това означава над половин милион „престъпника“.

 • dzver на 08.03.2007г. в 23:34ч.

  На сайта изрично е записано колко потребители има – 260000. ID-тата са толкова много, защото трият хората с лош коефициент.

  А че има над половин милион „пирати“ – да, със сигурност, все пак има и Арена, която е много по-голям тракер, а и зад всеки акаунт може да стои цяло семейство.

 • minimala на 14.03.2007г. в 16:34ч.

  В държавата България всичко се прави за да се направи добро впечатление на някой, пък дори и той да не го иска. ЕС си има достатъчно икономически проблеми, за да се тревожи за торентите. Още повече, че на всички е ясно, че ако не са торенти, веднага ще се измисли нещо друго. Истината е че пиратството никога няма да бъде спряно. А и на кого му пука? Холивудските актьори живи да ги ожалиш – правят по няколко милиона от филм, със или без пиратство. Графа и Чапкънов пиратството ги ограбва, особено Чапкънов, само дето не знам как се прави торент на скулптура… А НСБОП вместо да се занимават с цъфналата ни и вързала мафия, я чакат да се самозастреля и през това време надяват качулките, за да отидат да конфискуват някой и друг компютър. Пълна проституция, порнография, или както щете го наричайте. И какво когато затворят някой тракер? Ще го направят пак, на Кокосовите Острови ако трябва, някъде където няма закони срещу пиратството, а такива места има. В България дами и господа, от много години се провежда масов, целенасочен, планиран и професионален лов на вещици. Лошото е че тия от Брюксел май им хващат вяра.
  Ей, куки и депутати, вземете се в ръце и хванете да свършите нещо смислено, някакъв закон да направите който наистина да ни защитава правата. Хората по света се избиват за норматив, тероризъм, глобално затопляне, американците повсеместно сеят свобода и демокрация, мамата си трака. А вие? Торентите се хванали да борят. Това показва колко ви е нивото – понеже срещу мафията първо нямате шанс и второ сте се разбрали с нея, се занимавате с глупости. Хабите прекалено много политическа енергия по системата цялата пара за свирката. Вместо да се проведе една либерална реформа, да се легализира марихуаната и проституцията, да не се води война срещу интернет сайтове, освен ако не са с детско порно. Ако се направи такава реформа, толкова данъци ще влязат в хазната, че бабичките ще гласуват после с 2 ръце за този който е легализирал тревата, защото ще им ударят 1000 лева пенсиите.
  Можем да превърнем България в райско място, ако създадем едно истинско гражданско общество, което да влияе реално на съдбините си. Защото в момента българския народ е стадо овце, на което като дойде някой цар или друг олигофрен и му наговори хиляда обещания, ходи и гласува. А интелигентните хора в повечето случаи дори не знаят кога са изборите. Българския народ още е подвластен на соц-комплекса „така казаха от Горе“, и не е осъзнал че той ги е поставил там горе и той трябва да им казва какво да казват от горе. Трябва да се съберем много интелигентни, либерални, млади (и не само) българи, и да им кажем: НА НАС ТОРЕНТИТЕ НИ ХАРЕСВАТ. НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ ЗАЩИТЕНИ ОТ ТЯХ. И да не се оправдават с общоевропейска политика срещу торентите, защото такава няма, няма и да има.

 • Anonymous на 15.03.2007г. в 23:30ч.

  # Днес 15.03.2007, инициативен комитет депозира в Столична община, молба за провеждане на митинг, с който желаем да изразим своя протест срещу нарушаването на правата на интернет потребителите, интернет обществото като цяло, собствениците на сайтове в България и неправномерния натиск от страна на държавните органи върху тях.
  Митингът е насрочен за 22.03.2007, на площад „Александър Невски“ от 17:00 часа.
  Каним всички заинтересувани да се присъединят към нашия протест.
  Всички общностти и организации, които желаят да участват в организирането на митинга, могат да се свържат с нас на имейл torrent.miting@abv.bg.
  Призоваваме всички, на които не им е безразлично ставащото в България, да организират подобни мероприятия в собствените си градове и населени места, на същата дата или възможно най-близка.
  Как да организирате митинг, четете тази тема.

  Молим, всички, които ще присъстват на митинга да се въздържат от незаконни, неприлични и агресивни действия, които биха могли да опорочат мероприятието.

 • Стела на 12.11.2009г. в 17:41ч.

  Не знам дали хората които свалят от интернет за престъпници или не , но какво ли щеше да бъде ако не можехме да сваляме.Свалянето от замундата е нещо много удобно и безплатно….Но и много нечестно…Има хора които искат да станат ъплолдъри…Аз примерно имам коефициент,за който много сам се трудила и когато го постигнах разбрах че не мога да стана Мл Ъп.,защото не мога да попълня формуляра….Е това според мен не нечестно…,някои са,но аз не мога…Не одобравам тожа и искам да се напражи нещо по вапроса!