трънки и блогинки

Обратна връзка – разбор

Написано на: 16.03.2007 · 5 коментара

Отново искам да благодаря на всички, които задоволиха любопитството ми и писаха за себе си. Благодаря и за добрите и хубави неща, които ми написахте – стана ми изключително хубаво и приятно. Идеята си заслужава най-вече заради изключително интересните хора, които се оказа, че се навъртат. Ето опит за нещо като статистика и изводи:

 • 57% oт писалите са мъже.
 • От общия обем на писмата 64% е написан от жени.
 • Жените са много по-щедри на комлименти.
 • Разликата във възрастта на най-младия и най-стария, отзовал се, е 31 години.
 • Средната възраст е около 26 години.
 • Най-използваната дума в отговорите от мен е „благодаря“.

Нещото, което ми направи най-силно впечатление, е разделението на читатели и участници в „блогосферата“ и само читатели. Има видимо разделение на хората, които са склонни да се покажат публично (макар и с псевдоним) и тези, които предпочитат личната комуникация. Разделение на такива, които говорят на всички и такива, които предпочитат да знаят точно с кого общуват. Тук разликата се прояви най-вече в избора между оставянето на коментар и писането на писмо, но това е само добър пример. Интересен пример е и реакцията на читателите на eenk.com, когато Еленко добави коментари, също така и отношението на Велян. И по други теми и поводи съм забелязал, че някои хора предпочитат да си изкажат мнението (независимо какво е) по по-личен начин като IM, с писмо или на живо.

Не знам кое е по-доброто или по-правилното поведение и вероятно няма такова, защото си зависи от човека, но сигурно има някакъв извод или поука, които устойчиво ми убягват.

Категория: всякакви

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • lyd на 16.03.2007г. в 00:49ч.

  утрото е по-мъдро от вечерта :)

 • k'vo ti puka на 16.03.2007г. в 11:25ч.

  Поуката може просто да липсва, а не да ти убягва.

 • zlatkata на 16.03.2007г. в 15:31ч.

  и на който както му харесва:)) Нали затова е шарен света:)
  Блога ти е страхотен такъв какъвто е:)

 • Ростислав на 16.03.2007г. в 20:47ч.

  И на мен ми беше интересно какви са резултатите от тази „анкета“
  Не знам защо, но аз по принцип по навик гледам да следвам упътването – в повечето случаи като пише изпратете ми имейл с кратко описание и ако нещо имате да ми кажете – аз пращам имейл с кратко описание и ако нещо имам да казвам, но не явно всички са като мен :). И това му е хубавото – разни хора, разни интереси и всичко това прави по-интересен света :)

 • Велян на 19.03.2007г. в 16:24ч.

  Принципно идеята за коментарите не е никак лоша и в предишния си блог (axpl.org) я използвах активно. Практиката обаче показва, че за три месеца (откакто velqn.com е онлайн) имам няколко писма от трима читатели, а коментарите със сигурност биха били повече. По този начин:

  – обръщам повече внимание на всяко писмо и читател, който се е свързал с мен, отколкото при попълването/комуникацията с коментари.

  – за мен лично е интересно да изпробвам тази форма на комуникация, след години изкарани в relay чатове, instant месънджъри и др.

  – според някои мои читатели неизползването на коментари ограничава възможността за диалог, но според мен това не е изцяло така.

  – забелязал съм за себе си, че когато пиша emails съм по-съсредоточен и проверявам няколко пъти това, което пиша.

  – на последно място, но не по значение, писмата имат сантиментална стойност. Email ползвам предимно служебно, а бих искал да не е само така.

  – разбира се, възможността за коментар винаги може да бъде върната.

  Браво на Пейо за анкетата!