трънки и блогинки

Клавиатурни

Написано на: 23.03.2007 · 24 коментара

За един ден смених три клавиатури, но не се разбрах напълно с нито една от тях. Ето няколко бележки за тях с въпрос дали може да ми препоръчате от къде да се сдобия с нова.

Apple Pro USB Keyboard Ако скоро не сте си чистили клавиатурата, то имате сериозен проблем точно под пръстите си. От няколко месеца ползвах една Apple Pro клавиатура, която освен, че е приятна за работа ме спечели с допълнителните си usb изходи. Но днес, след опита да я почистя, за пореден път се убедих, че Apple не са фирмата за мен, заради всеяческия стремеж да ограничават възможностите на потребителя. Самата клавиатура е прозрачна, което я прави да изглежда много добре, но също така и дава възможност да се вижда мръсотията, която се събира в нея. Проблемът е, че за да се отвори са нужни две различни отверки с накрайници, които въобще не са често срещани. Вероятно Apple очакват аз да нося клавиатурата в техен сервиз или да имам специални отверки само за нея? Разбирам бизнес логиката да заключват потребителя със софтуерни решения, но това да ми пречат да почистя собствената си клавиатура ми дойде в повече. Сега, освен че си остана недопочистена, май и успях да я повредя, опитвайки се да достигна навсякъде.

IBM 101 „clicky“ Това е класическата клавиатура в най-класическия смисъл. От времето, когато работещите с компютър са били гиганти. Тежи повече от съвремените лаптопи и издава най-ясно отличимия кликащ звук при натискането на клавиш. Прекрасен и вечен предмет, но май не е за изнежените ми пръсти. За подаряване е на някой истински хакер, който ще го оцени и ще върши добри неща с нея.

No name Или Genius, според каквото пише отгоре ѝ. Най-простата клавиатура, която успях да намеря на пазара. Всичките, които се предлагат са с по сто мултимедийни бутона и една от друга по-шарени. Малко ми е тясна, backspace клавиша ѝ е малък и има неизползваем winkey, но това не са толкова сериозни проблеми. Убийствената ѝ черта, е дизайнерското решение да добавят power off клавиш на около 1.5 см от enter-а и на още толкова от стрелката за нагоре. И той работи на всичко отгоре! За един ден, два пъти не се прицелих добре или ми се приплъзна пръста, което директно ми инициира загасяне на компютъра.

Каква трябва да бъде? Тъй като клавиатурата е повече усещане, отколкото екстри мисля, че трябва да е лека за боравене. Хубаво е да има usb изходи, като Apple, да е широка като IBM „clicky“, да има големи enter, backspace и tab клавиши и да няма win клавиш. Някой да може да препоръча?

Категория: всякакви

24 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • nv на 23.03.2007г. в 11:57ч.

  „да няма win клавиш“ – ами аз с него си сменям кирилица/латиница – удобно е!

 • dzver на 23.03.2007г. в 12:10ч.

  Можеш да направиш така, че power off да стартира shutdown menu-то, а не директно да гаси компютъра.

 • Stranger на 23.03.2007г. в 12:22ч.

  В момента в офиса ползвам Logitech Cordless Desktop EX110 и съм изключително доволна.
  И аз бях настроена изключително срещу екстрите и мултимедийните бутони, но установих, че не са болка за умиране. Тези, които не ползвам, безпроблемно подлежат на игнориране, а доколкото клавиатурата е изключително customisable, се намериха и такива, които вече ползвам с удоволствие ..
  Иначе е лека, мека, удобна и функнционална. И има големи enter, backspace и tab :)

 • komrade на 23.03.2007г. в 12:26ч.

  Apple Pro клавиатурата няма нужда да бъде разглобявана, за да я почистиш.

  Необходимо е просто да извадиш клавишите (става много лесно, просто подпъхваш пръст или молив/химикалка под клавиша и повдигаш леко нагоре), да почистиш каквото има за почистване и да ги поставиш обратно.

  Отнема време да извадиш и поставиш клавишите на мястото им, но пък получаваш перфектен достъп до замърсените части от клавиатурата, както и възможността да почистиш всеки клавиш по отделно.

 • k'vo ti puka на 23.03.2007г. в 13:23ч.

  Можеби тази ще ти свърши работа.

 • Дончо на 23.03.2007г. в 13:29ч.

  Ужас! Подобна клавиатура (с три кръглички бутончета над стрелките) имам у нас. Докато „дресирам“ детето да не им обръща внимание на тези бутончета, смених 2 хард диска :). Щото те са едни такива кръглички и различни от другите – просят си вниманието направо!

  И аз също по невнимание 2 пъти поне го изключвах.

  Няма ли начин това да се махне? Аз не намерих засега…

 • zlatkata на 23.03.2007г. в 13:33ч.

  аз ползвам на всички компютри а4 безжични ,но с обикновенни мишки,защото безжичните са ми много тежки и честно казано съм си свикнала с тези клавиатури и ми е супер.
  Ентър и таб не са много големи но пък има други дребни екстрички и ми е най хубаво че мога да си вдигна краката на бюрото и да си гушна клавиатурата и да ми почиват копитата докат си чопля:-)

 • Филип на 23.03.2007г. в 13:34ч.

  Моята клавиатура е А4 Tech KeyWorks Office, има големи клавиши ентер, бекспейс, шифт, няма power off, има допълнителни бутони, които са много удобни (от там пускам WMPlayer, променям нивото на звука, отварям си пощата, Firefox, калкулатор…) Но могат и други различни функции да се присвояват. А има и една пластмаса, където да почиват китките, но не я ползвам. Една от най-хубавите клавиатури, които съм ползвал.

 • Христо Еринин на 23.03.2007г. в 13:34ч.

  Logitech Deluxe Keyboard е това, което използвам аз. Продават ги в reset.bg на Раковска. Приятна на пипане и също като мишките им (Logitech мишки фурева!!!) е държелива. Проблем може да ти бъде, че „\“ се намира точно над enter-a. Иначе всичките му важни клавиши са достатъчно големи. Абе бягай до някой магазин да си харесаш клавиатура :)
  Ще ти дадат да си я пипаш, галиш, натискаш и т.н. – няма как да не е забавно ;-)

 • Васил Колев на 23.03.2007г. в 14:09ч.

  Аз ако можех да си работя с лаптопа и с IBM-ската клавиатура (която е model M, м/у другото, така е известна :) ), щях да съм адски щастлив. Това е в общи линии най-добрата клавиатура за сериозно писане, и ме е яд, че трябва да живея на проклетата лаптопска клавиатура, която е и малка на всичкото отгоре.

  Тежестта не е чак такъв проблем:)

 • Николай на 23.03.2007г. в 14:28ч.

  Още един глас за Logitech. Аз бях тръгнал да си поръчам гореспоменатата Cymotion Master Linux на Cherry (техен вносител тук са „ЕСД България“), но малко преди това ми подариха един Logitech Classic, от който съм много доволен. Меки клавиши, стандартни Enter и Backaspace, и липса на мултимедийни бутони, които така или иначе не ползвам. Само дето има winkey :)

 • Лъчо на 23.03.2007г. в 14:41ч.

  Logitech DiNovo Media Desktop, ако питаш мен.
  http://www.logitech.com/index.cfm/products/details/US/EN,CRID=2158,CONTENTID=10777

 • Ицаци на 23.03.2007г. в 15:40ч.

  Logitech diNovo Cordless Desktop (едно време май ѝ казваха „for laptop“) – на практика е като Media Desktop, но мишката е малко по-проста и използва елементарен RF вместо СинЗъб. Има известни проблеми с конфигурирането на специалните клавиши в X.org и е малко твърда, особено ако пишеш от сутрин до вечер, но с времето се свиква.

 • Иво на 23.03.2007г. в 16:13ч.

  http://www.enicomp.com/shopping/product.php?p=12799
  като се абстрахираш от магазина – нямам идея как са им цените, може и ок да са. Изчистена, здрава, удобна и с tux. :)

 • пейо на 23.03.2007г. в 18:37ч.

  Току що скопих новата клавиатура. Докато ми се shutdown-ваше компютъра за пореден път ѝ отрязах power бутона.

  Благодаря на всички за препоръките. Толкова ли няма клавиатури с usb изходи на пазара?

 • rostislav на 23.03.2007г. в 21:23ч.

  Наскоро си взех една клавиатура за лаптопа, но се оказа, че ще си я ползвам вкъщи, щото много ми хареса.
  Самсунг Плеомакс, К000Б, черна, много яка. Копчетата са като на лаптоп, но си е пълноразмерна с големи черни копчета, хода им е като на лаптоп, направо се влюбих в нея. Някои могат да намерят за недостатък, че е с кабел (юсб, преходник за пс/2), но на мен попринцип безжичните мишки и клавиатури не ми се нравят.

 • николай на 24.03.2007г. в 01:21ч.

  А, не само на мен ми било седмица за чистене на клавиатури. Вдъхновен от понделнишния брой на xkcd почистих моята с… прахосмукачка. Действа много ободравящо (за клавиатурата), а с топката от излезли косми си пиграх на воля.

  От много години карам с един мижав черен Compaq с мръсно-бели клавиши, които се натискат се лесно и приятно. Има нисък enter (което не ми пречи, защото е пирок), колкото трябва голям backspace и удобен backslash. Забелязал съм, че на новите HP/Compaq компютри клавиатурите им все още са почти същите, което говори за… ъъъ… абе просто говори добре за тях и съответно за моята :)

  П.П. По-дългокрака е от повечето други, разбира се.

 • velin на 24.03.2007г. в 03:15ч.

  the ultimate класиката е IBM Model M – имам 4-5 броя.. споменатите по-горе compaq клавиатури също са много добри, с много по слабо обратно тактилно действие, малко по-малък form factor от IBM-a, както и малко по леки. Понякога ползвам друга част от колецията ми – едни по-старички HP клавиатури, имат варианти с/без win key (101/104). Новите hp клавиатури също не са зле – леки, с леко обратно-тактилно.. но шампиона за всички времена е IBM Model M.

  За съжаление, напоследък не ползвам външна клавиатура, ползвам вградената на лаптопа, което си е проблем – след 9-10 часа яко писане ме наболяват ръцете (то може и от годините да е :)

  и, минутка за реклама, за коледа ако някой иска може да ми подари това:

  Kinesis Advantage USB, черна, Qwerty/Dvorak
  http://www.kinesis-ergo.com/

 • HuK на 24.03.2007г. в 10:52ч.

  Един глас в полза на compaq клавиатурите!

 • момчил карабулев на 26.03.2007г. в 11:49ч.

  много съм доволен от logitech ultrax, макар че не е с голям enter

 • Александър Илиев на 28.03.2007г. в 23:10ч.

  Черните HP/Compaq са клавиатурите, към които съм пристрастен. И вкъщи, и в работата ползвам такива.

  У нас е с 8 допълнителни клавиша, които са малко проблемни за подкарване тук-таме, но пък е много удобно като ги настроиш примерно да си паузираш музиката и да си регулираш силата на звука без да си включваш монитора.

  Winkey-а дълго време и аз го ненавиждах. После открих, че е супер удобно да си настроиш разни кратки клавиши с него, понеже с Control или Alt ако настроиш същите кратки клавиши има голяма вероятност да влезнат в конфликт с някой default hotkey на някое приложение. Та в момента примерно си превключвам виртуалните десктопи с Win-{1,2,3,4,5}.

 • lichinka на 23.10.2008г. в 13:11ч.

  не е нужно да вадите клавишите като чистите клавиатурата.Разглобяте я на 2 чсти,оставяте тази с кабела и платката настана и взимате ластмасата и гумите и в банята с хладка струя и сапун или детски шампоан :) Резултата е чудесен. После я оставете да изсухне на слънце,не използвайте сешоар или печка,за да я изсушите. Успех :)

 • Iordan на 11.12.2011г. в 17:23ч.

  Здравейте Пейо,

  Aко все още сте разочарован от клавиатурата на IBM и се чудите какво да я правите, аз с удоволствие бих придобил една такава. Не съм „сериозен хакер“, но пиша много и търся точно такава. Надявам се да ми кажете какво мислите по въпроса.

  Поздрави,

  Йордан.

 • Елмира на 14.09.2017г. в 11:35ч.

  Някой може ли да ми каже с кои клавиши си почиваше лаптопа когато гледам телевизията за да не прегрява лаптопа