трънки и блогинки

Sensible World of Soccer

Написано на: 13.04.2007 · 6 коментара

Интернет уби за мен компютърните игри. От както съм онлайн не съм играл сериозно. Преди съм прекарвал дни, нощи и седмици да градя някоя цивилизация с едноименната игра, град със SimCity или транспортни решения с Transport Tycoon и мисля, че бях доста добър на тях. Еди от другите ми любими жанрове бяха футболните симулации, а сред тях най-добра бе Sensible World of Soccer. Tова е игра с изключително просто управление, непретенциозна графика (никога не харесах 3D измамите), но със възможности за мениджмънт, тактика и развитие, които нямаха равни.

Вдъхновен от вчерашния погром на Манчестър Юнайтед над Рома, реших да видя дали може да поиграя отново. Оказа се, че е съвсем лесно това да стане и под Linux, а и даже за новите версии на Windows, се препоръчва ползването на свободния DOS емулатор – dosbox. Самата игра от много години не се предлага на пазара и може да се свали от доста сайтове за стари „abandonware“ игри, като изглежда притежателите на правата нямат особено против, защото така се рекламира и новата ѝ преработка.

Най-хубавото на играта е общността, която се е създала около нея. Почитателите ѝ са наистина много и са успяли да създадат инструменти за редактиране базата данни на играта и по този начин за нейното осъвременяване. Така може да се играе както и с оригиналните състави от преди десет години, така и с тези от началото на настоящия сезон. Достъпни са множество обновления (аз позлвам това и това), които добавят нови играчи и така правят играта постоянно актуална. Разбира се има и много фен сайтове и форуми, които са ѝ посветени, което отново прави времето за игра най-критичния ресурс.

Категория: всякакви

6 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • turin на 13.04.2007г. в 09:44ч.

  Аз играех освен на тия, които изброяваш, и на една друга малка игра, казваше се Total Soccer – доста подобна на SWOS.

 • Димитър на 13.04.2007г. в 09:50ч.

  За това не се бях сетил.
  Мислех, че вече съм стар за игри, но явно интернета е виновен.

 • Н.Пепелишев на 13.04.2007г. в 15:12ч.

  Жив да си, че ми посочи dosbox-a! От колко време се мъча да подкарам BloodNet само …

 • k'vo ti puka на 13.04.2007г. в 20:48ч.

  The Lost Vikings. Денонощия кървясали зъркели блъскане по скърцащата клавиатура и къснае на нерви като умре някой от тримата. Особено на по-дълго ниво. Или като рестартира и си забравил да запишеш паролата за нивото.
  TIM. No comment.
  Тхе принце оф персиа. Чийт: ctrl+l докато зарежда. Брой натискания на l-брой нива прескочени. За последно ниво>12 натискания.
  Интернет не е виновен. Игрите станаха с по-добра графика и по-тъпи.

 • Еленко на 14.04.2007г. в 22:12ч.

  Последната която съм играл изцяло и нон-стоп беше Jagged Alliance 2. Някъде през 2000-та.

  http://www.jaggedalliance2.com/

  Въпреки че е фалшиво три де, я изиграх с огромно удоволствие. Препоръчвам на всички. Има я и за Linux.

  На другите, които обичат прости игри, препоръчвам RPG платформър-а Cave Story:

  http://www.miraigamer.net/cavestory/

  Безплатна е, и я има за Windows и Mac OSX.

 • pro_01 на 15.04.2007г. в 11:18ч.

  говорейки за футболни игри, сеща ли се някой, през 94-та по време на световното имаше една игра посветена на него, която съм запомнил с това, че марадона търчеше 2-3 пъти по-бързо от всички останали футболисти. и българия я имаше представена, но отбора не беше с особено добри показатели. сеща ли се някой как се казваше играта?