трънки и блогинки

Хвалебствие за следобедния чай

Написано на: 19.04.2007 · 12 коментара

Световно известна е английската традиция да се пие чай в 5 следобед. Моят навик, а и наблюдение за навиците на другите е, че чай се пие сутрин. Късният следобед обикновено е време вече изморено и напрегнато и приготвянето на чай не е от заниманията, които настояват да бъдат свършени до края на деня. Но пък колко е хубаво само! Често чаят се ползва като средство за събуждане и като заместител на нощния сън. Той е отличен за ободряване и дава много сила, но следобедния му ефект може да е още по-благотворен.

Около 4-5 следобед може би е отлично време да спрем, да преценим до къде сме, време за „среща със себе си“. Приготвянето и изпиването на чаша чай е занимание изключително подходящо за краткото откъсване от работата. Бавно занимание. Времето е вече все по-хубаво и ако и вие като мен прекарвате повечето време пред компютъра, следобедния чай е отличен чай за малко време на слънце. Въобще не маловажно допълнение е и ободряващото му действие, което зарежда с енергия за по-бързото приключване на оставащите задачи, а често и с реализъм за възможноста за тяхното приключване.

Деси ми донесе от Индия това пакетче Earl Grey и той е категоричния ми избор за следобеден чай. Earl Gray
Освен, че е силен в сравнение с продавания в България, той е и наистина вкусен за пиене. Сместа на чай и бергамот се приема много по-лесно и от организма и мога да я препоръчам и на хората с по-чувствителни стомаси.

Ето и снимка на листата на този отличен чай:
Earl Gray

Категория: чай

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • zlatkata на 19.04.2007г. в 11:52ч.

  това наподобява на японските традиции за чаените церемонии…самовглъбяването и обръщането навътре към себе си…

 • Стоилов на 19.04.2007г. в 12:35ч.

  Завиждам приятелски за чая. Да разменим по няколко грама – Африкански (автентичен) за Индйски :)

 • Albinos на 19.04.2007г. в 13:33ч.

  Откакто спрях цигарите с тях и кафето (което въобще не ми липсва), чаят се превърна в основна напитка сутрин, когато съм напрегнат го пия и следобяд. Обикновено си приготвям чай без захар от два или три вида на пакетчета едновременно, заливам го с горяща вода до половината на чашата, изчаквам минута две и тогава вадя пакетчетата и доливам студена вода за да стане топъл. Не обичам чайове на гранули – не ми е приятен вкуса и аромата.

 • Райо на 19.04.2007г. в 15:41ч.

  Аз го пия и сутрин и следобед, правя го от няколко прости съставки:

  – няколко резенчета джиндифил
  – канела на стик
  – карамфил
  – резен-два лимон
  – няколко зърна черен пипер (препоръчително е само зимата, тъй като и джинджифила е лют)
  – като опция оставям индийското орехче
  :)

  П.С. и задължително без захар и никакви цигари – и двата елемента само развалят добрия вкус

 • Алекс на 19.04.2007г. в 22:55ч.

  Пейо, малка поправка може ли. Не е бергамонт…а бергамот…много ми харесва зеления чай с бергамот. Просто е страхотен!

 • Антония на 20.04.2007г. в 00:14ч.

  Денят ми започва задължително с кафе, но веднага по петите го следва чаша Earl Grey. Около обяд си приготвям кана зелен чай (последният го взех от „честното“ магазинче на Фритьоф Нансен), а привечер залагам на лайка с канела и мед. За съжаление от толкова много чаепиене загубих навика да пресъздавам малките церемонии… Особено откакто ползвам термокана, а не чайник за запарването. И така терсене, и иначе.

 • LeeAnn на 20.04.2007г. в 09:15ч.

  Като ви слушам…. ще взема да пропия чай… май… :)
  Особено рецептата на Райо, която звучи доста заинтригуващо за сетивата.

 • Стоилов на 20.04.2007г. в 10:17ч.

  Рецептата на Райо напомня изключително много на хималайския чай в Апартамента или Веджи Хоум, само дето липсва млякото за подсладяване. Общо взето е доста добър. А скоро разбрах, че въпросният хималайски чай освен с всичко изброено досега, се допълва от тичинки на някакво цвете, което вирее само в арабските страни и цената му на грам е колкото гр/злато. :)

  Иначе аз може да се повтарям, но ще опиша чаена церемония, която правих скоро. Тайвански зелено-черен чай в средна степен на ферментация. Една глин0-керамична (?) кана около 200 мл. и две канички по 50 мл. (с по две чаши, също по толкова). В ‘голямата’кана се пълни чаят на гранули – догоре. Пълни се с вряла, кипяла вода. Засича се минутка и водата се изхврля. Ние я използвахме за да си загреем другите две канички и чашки. През това време в голямата кана се слага нова вода и след една минута е готова за консумация. Разпределя се в двете канички, от които двамата участника в церемонията си пресипват в чашките. През това време нова вода отива в по-голямата кана за една минута, когато отново е готова за пиене. И отново пресипване. И така до изхабяване на аромата и силата на чай (а той е много силен). Обикновено по тайванска традиция, на масата има един отговорник, който сипва вода и слага чай на останалите, а другите си говорят.

  В последно време пия Ancient Africa Roibos.

 • lu на 20.04.2007г. в 10:25ч.

  за всички чаепийци, ако имате възможност, непременно трябва да пробвате gun powder mint от The Tea House в Лондон. магазинът е само един, до Covent Garden. чудесен е. всъщност там може да си харесате доста неща, но пък само за един чай до Лондон … ех :-)

 • segfault на 21.04.2007г. в 20:55ч.

  Като гледам Деси ти е донесла „скапан“ чай от Индия, марката е правилната, но чаят Пейо се казва ДАРЖИЛИНГ и не е както се казва flavoured:). Аз си поръчах от сайта на тази фирма чай /поръчката над $50 е с безплатна доставка/, това което си поръчах дойде доста бързо мисля че до 5 дни, по куриер с DHL.
  Това което си поръчах е: Pride of DarjeelingRare Second Flush http://www.goldentipstea.com/Estore/ProductDisplay.asp?ItemCode=39&CatID=1 и Jubilee Tea Exception Darjeeling http://www.goldentipstea.com/Estore/ProductDisplay.asp?ItemCode=150&CatID=1

 • Денси на 19.09.2007г. в 22:20ч.

  Райо, можеш ли да обясниш как правиш този чай?

 • LoLsi на 25.12.2007г. в 20:36ч.

  а някой дали ще може да даде точната рецепта на Хималайския чай от „Апартамента“ ? много го харесвам но никаде не мога да я намеря . . . :)