трънки и блогинки

За топломерите и приема в първи клас

Написано на: 20.04.2007 · 4 коментара

Някой знае ли как работят топломерите? Какво отчитат и на какъв принцип работят тези неща, които са прикрепени към парното? Според закона за енергетиката (чл. 154, ал. 1) сметките за парно подлежат на принудително изпълнение, все едно че са съдебни постановления. Aз не знам как работи този уред , не мога да контролирам какво се отразява в протоколите за проверка, нито как на негова основа се смятат задълженията ми. Становище на омбудсмана описва нередностите и проблемите при дейността на топлофикациите и може да е богат източник на възмущение, за който има нужда.


Идеята на Министерство на образованието да разпитва къде работят родителите на кандидатите за предпочитаните начални училища, ме подсети за този социалистически виц:

Първи учебен ден. Учителката се запознава с учениците и ги разпределя.
 – Гошко, баща ти къде работи?
 – Магазинер е. В показния магазин.
 – A, отлично! Ей тук, на първия чин ми седни, Гоше.
 – Пешко, а твоя с какво се занимава?
 – Музикант е, другарко.
 – Музикант… Ей там, най-отзад, ти е мястото.
 – А твоя баща, Иванчо, къде е?
 – В държавна сигурност.
 – В държавна сигурност! Браво, ей тук отпред седни. Там някакъв началник ли е?
 – Не знам, другарко. Едва вчера го прибраха.

Категория: кратки

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • borj на 20.04.2007г. в 14:38ч.

  Как работи топломера е … един колега в университета като се чудехме как аджеба се стига до това решение при тези условия вдигаше рамене и казваше – „химия!“. Тоест – пълна мъгла. Мери температурата на радиатора в някаква точка през някакви интервали и я умножава по интервала с някакъв коефициент (по спомени). Т.е. топломера не е топломер. Истински топломер е този в абонатната станция, който мери температура на входа и на изхода на системата + разходомер (да каже колко вода е минала) и показва колко топлина наистина е похарчена. Виж тука

 • Георги на 20.04.2007г. в 14:38ч.

  Тия с топломерите да ги таковам… Цял март си ходих вкъщи по тениска и боксерки, не съм пускал парно въобще и … ХОП – сметка 68лв.

  Топлоразпределителното дружество за моя квартал го глобиха поради нередности в отчитането, но въпреки това заявиха, че нямало да връщат пари… Наглостта им няма край!

 • пейо на 21.04.2007г. в 16:02ч.

  @ borj
  нищо не му разбрах от това обяснение. аз очаквам формулка как от това, което го пише на топломера се получава това на сметката ми, а те с разни делти ме замерват :)

 • borj на 22.04.2007г. в 21:01ч.

  @Пейо
  Ааа, дадох ти формула – химия :)) Иначе – взема се показанието на топломера в абонатната станция, щото толкоз е изхарчила къщата, а показанията на топломерите по радиаторите служат за разпределение на този харч по абонати. Т.е. Тея топломери са „процентомери“ :)