трънки и блогинки

27.04.2007

Написано на: 27.04.2007 · 19 коментара

Имам да направя много важно съобщение. От днес официално имам нов най-любим комикс. Calvin and Hobbes са вече моите фаворити. С голям интерес продължавам да следя Pearls before Swine, но те напоследък акцентират все повече на глупостта на крокодилите, а не на величието на Rat. От друга страна, Калвин ме изпълва с възхищение с непримиримия си изобретателен пакостнически дух и сигурно се превръща в мой модел за подражание. Е, вече е официално. Сега почвам да се чудя какво трябва да направя за пълната колекция на комикса.

* * *

Помня, че като малък все налитах да се возя на предната седалка. Отначало не ми разрешаваха, но след това бях горд, че съм отпред и почти карам. Началниците и другите важни типове, пък, винаги сядат на задната седалка, защото тях ги карат. Днес, ми е интересно да наблюдавам кой къде предпочита да сяда в такситата, защото за отношенията с шофьорите на другите коли мога само да предполагам.

Забелязал съм, че предимно жените обичат да ползват задната седалка, но тъй като не мога да заключа дали го правят защото се чувстват по-добре с повече място около себе си и/или им е по-добре далеч от шофьора, искам да организирам проста анкета с два възможни отговора.

{democracy:4}

Лично аз предпочитам предната седалка, защото обичам да си говоря с шофора, а и защото ми дава по-добро усещане, че водя, но ако вие имате за казване защо предпочитате един от вариантите, ще се радвам да науча.

Категория: кратки

19 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Xpucu на 27.04.2007г. в 03:51ч.

  На задната седалка. По-комфортно ми е. Но ето още нещо по темата:
  „Една дама никога не сяда на предната седалка на автомобил. Винаги сяда на задната седалка от дясната страна, ако автомобилът е с ляв волан.
  Протоколът обхваща и предимствата на местата в кола. И те имат своя ранг. 1 – почетното място, е дясното на задната седалка – при ляв волан. То се предлага на най-уважавания гост. Причината да е почетно е не само в теорията на предимствата, но и защото статистиката го представя като най-сигурно. От гледна точка на етикета, която включва прагматизма, това място позволява на почетния гост да слезе директно на тротоара и не му се налага да слиза от страна на движението на улицата и да обикаля колата.
  Следващото по старшинство е мястото зад шофьора и накрая – до шофьора. Според статистиката то е най-рисково при инциденти.
  В страните, където движението е с коли с десен волан, за почетно е прието лявото място на втората седалка.“

 • Жоро на 27.04.2007г. в 05:02ч.

  Ако съм сам се качвам отпред, ако съм с някой ( и се събираме отзад ) сядам отзад.

 • Anonymous на 27.04.2007г. в 08:27ч.

  Когато съм сама – определено отзад! По причини обратни на твоите – не ми харесва да си говоря със шофьора.
  Ако съм с едното си дете – и двете сядаме отзад. Ако съм с двете си деца – аз сядам отпред.
  Та, май отговорът ми е „според ситуацията“, но искреното ми предпочитание е „отзад“!

 • LeeAnn на 27.04.2007г. в 08:30ч.

  Аз предпочитам задната седалка, по причини обратни на твоите – необичам да си говоря с шофьора.
  Ако съм с едното си дете – и двете сядаме отзад, ако съм с двете си деца – аз сядам отпред, то май по-скоро зависи от ситуацията, но личното ми предпочитание, ако имам право на избор е „отзад“.

 • кольо на 27.04.2007г. в 08:45ч.

  дам, трябва да се измисли нещо за пълната колекция…
  my… my own… my prrrecioussss :)

  ***

  не че съм особено разговорлив с непознати, но и аз сядам на предна седалка, не знам защо.

 • Габриела на 27.04.2007г. в 09:36ч.

  Сядам на предната седалка и започвам да бърборя с шофьора. Това си е цял ритуал за мен. Обожавам, когато чичкото зад волана не е в настроение, тогава предизвикателството е още по-голямо. Приятелите ми винаги се смеят, защото до сега нито един таксиджия не ми се е опънал :)

 • January на 27.04.2007г. в 09:57ч.

  Задна седалка, диагонално спрямо шофьора.
  Изборът става инстинктивно, по същия начин както в ресторантите сядам с гръб към стена и поглед към входа.
  Когато етикетът не го позволява, сядам където ми е отредено.

  И само да вметна, че според статистиката най-сигурното място при инциденти не е диагоналното, а мястото зад шофьора.

 • zbrox на 27.04.2007г. в 10:20ч.

  На задната седалка, заради начина по който карат бакшовете. Понякога ме хваща страх. Не знам доколко там е по-безопасно при положение, че няма колани, но пък предното място до шофьора с нежното име „мястото на мъртвеца“ ми навява страшни (пиратски harr) мисли.

 • vlad на 27.04.2007г. в 10:36ч.

  Хм, уДжастно навреме…
  Заради едната повтаряемост по маршрути си имам редовни „лични“ шофьори, на които не мога да изневеря и да се строполя на задната седалка; истината е, че ме избива на разпити когато съм в моторно превозно средство (един вид социалния ми апарат се свръхактивизира). До момента на скучен бакшиш не съм попадал – всеки си има лична легенда, от всеки научавам по някоя нова клюка, обменяме простотия за километрите спестени на кракомобила.
  Отпред, определено.

 • Albinos на 27.04.2007г. в 10:58ч.

  Определено сядам на предната седалка и то не защото имам желание за разговор с шофьора, ами по навик. Когато съм с познат човек сядам на задната до него и си лафим.

 • Дончо на 27.04.2007г. в 11:06ч.

  Много обичам да се возя отпред. Нищо че е по-рисковано.

  Въпреки всичко обаче отговорих „отзад“. От известно време предпочитам местото отзад, защото:

  * Когато съм с Веси, тя редовно ми се цупи, ако я зарежа отзад. Правил съм го, оставял съм я сама да стои отзад, докато в един момент не осъзнах колко е тъпо :).

  * В Дания е по-прието да се возиш отзад в такситата. В Америка е направо задължително – повечето шофьори са си претнали малък офис отпред, ползвайки седалката като „масичка“.

  Та затова… отзад ;).

 • ladyvera на 27.04.2007г. в 12:50ч.

  Винаги отзад!
  По време на пътуване в такси често ми става зле, а при бакшишите, част от които явно са посветени в тайната на безсмъртието, положението е още по-трагично. В такива моменти последната ми мисъл е да си общувам с шофьора, а сядането на предната седалка много предразполага към разговори!

 • Антония на 27.04.2007г. в 12:56ч.

  Ако съм сама – отпред. Не само защото винаги си говоря с шофьора (и ми е забавно), а и за да указвам посоката с ръце. Като повечето жени съм скарана с понятията ляво-дясно и предпочитам да ръкомахам в стил „А след заведението точно преди пешеходната пътека завийте НАТАМ“.

 • MiCRoPhoBIC на 27.04.2007г. в 15:26ч.

  Винаги отпред до шофьора. Защо ли?

  1. Защото съм българин и не съм по-голяма особа от него за да се дистанцираме по седалки и професии.
  2. Той така се чувства по-спокойно.
  3. Обичам да разбирам „какъв му е случая“. Доста често така се попада на образи в добрия и лошия смисъл. Например, повдигайки въпроса за стачката им, с която блокираха центъра на София досега две еднакви мнения не съм чул от тях. Опитайте ;-)

  P.S: Има голяма заблуда че най-сигурното място е отзад по диагонал зад шофьора. Статистиката сочи друго – когато има време само за инстинкт шофьора пази себе си и съответно зад него е по-безопасно.

 • IZaNaMI на 27.04.2007г. в 17:14ч.

  Аз предпочитам да седна на предната седалка, защото ми е по-широко на краката. Мразя да ми е тесно на краката, поради тази причина предпочитам да пътувам на дълги разстояния с влак, вместо с автобус.
  Рядко хората мислят за по-дългокраките си сънародници. ;)

 • turin на 27.04.2007г. в 21:14ч.

  Умирам си да се возя на задната седалка. Особено нощем, в централна София… приказка си е.

  Първото най-готино нещо на седенето отзад е, че не ти се налага да се връзваш на тъпите заговаряния на разните видиотени шофери. Сори че съм така грубичък, вярно е, че има свестни таксиджии – обаче повечето наистина са отврат. А не е като да не ползвам таксита и да не знам ;)

  Второто най-готино нещо на седенето отзад е, че можеш да се качиш от лявата врата и тотално да ги изшашкаш и да им вдигнеш нервите. Идиоти с идиоти – не можело да се качва клиент от задна дясна врата. Мо-о-о-оля? Даже си ги заключват.

  Ще питате защо искам да се качвам от задна лява? Ами много просто. Прибираме се значи с жена ми (преди време – с приятелката ми, тъй де, пак със същото момиче;) и логично искаме да седнем заедно. Не можем да седмен заедно, един до друг отпред, защот оима само едно място. Значи ще си седнем на задната седалка – ок. Обаче идва тънкият момент – как сядаме? Ами тя се намъква – да, „намъква“ е точният глагол за сядане в софийски такси – навътре на задната седалка, за да мога да седна после и аз.

  Аз сядам от външната страна, защото трябва да мога да отворя вратата и да подам ръка. Представете си сега още по-крайната ситуация – жена ми е бременна и съвсем естествено се „намъква“ в таксито по-трудно. Аз не съм някакъв катил, дето ще остави нещата така и просто заобикалям отляво.

  И о, изненада – нашият мил приятел даже си е заключил задната дясна врата. Не можело. Я, не можело, а? Може не, ами…

  А всъщност най-добре е да не се возим изобщо в таксита. Това с нощната София през задния прозорец си става и в кола на приятел. Само да има друг приятел на предната седалка, за да може човек да релаксне съвсем отзад – само седене и скиване на шарени светлинки. Кеф ти казвам ;)

 • Св. на 28.04.2007г. в 09:53ч.

  Впечатленията ми са, че щом сам мъж седне на предната седалка, таксиметровият шофьор (обикн. също мъж) демонстрира отношение, което най-общо може да бъде наречено братско. Той разговаря за коли, политика и прочие и така създава атмосфера на общност. Това го пиша по разкази на очевидци, защото самата аз съм жена.

  Когато сама жена сглупи да седне до шофьора, тя често става обект на покровителствено фамилиарничене, елементарно флиртуване или пък гневно споделяне на неприятните впечатления, които всякакви други жени са оставили у същия тоя шофьор. Така ако жена шофьор подразни таксиметраджията по време на курса, той немедленно запитва своята клиентка нещо в смисъл на “как може да сте такива гъски жените?” Както се досещате, въпросът е риторичен. Той често бива последван от серия обобщения, които целят да “докажат” колко са прости и непохватни жените. Също сравнително често шофьорът отправя на жената лични въпроси, кани я на кафе, споделя, че жените в България гледат само в джоба на мъжа. Случват се и назидателни речи по най-разнообразни теми. Разбира се, всички тези неща могат да се случат и когато жената седне на задната седалка но 1) шофьорът се чувства в по-малка степен поканен да говори; 2) няма физическа възможност да наруши личното пространство на пътничката; 3) декларацията на йерархичност, която сядането на задната седалка отправя, компенсира в известна степен обичайната склонност да шофьора да деминстрира към жената покровителственост и известно превъзходство; и 3) усещането за агресиране от горните прояви е по-слабо, когато физически си отдалечен от шофьора.

 • madlen на 30.04.2007г. в 16:49ч.

  аз се возя винаги на задната седалка по причини, които turin спомена.

  гледката.
  :}

 • Муйо на 07.05.2008г. в 19:34ч.

  Най- безопасно е мястото от зад в ляво зад шофьора, понеже такова е устройството на колата – при шофьора се намира волана и там е по- здраво от колкото от дясно, пък и при катастрофа той по инстинкт ще се опита да избегне удара от ляво и да удари дясната страна на колата, за да оцелее. Така че мястото на пътника (ако е само 1) е ВИНАГИ от зад, зад шофьора в ляво! Точно там трябва да се возят и малките деца, а не в дясно, както съм виждал повечето бебешки седалки. Ако не вярвате, вижте статистиките и ще се убедите. Ако не шофирам аз, се возя винаги от зад в ляво.