трънки и блогинки

Тъпи идеи за исторически конференции

Написано на: 27.04.2007 · 4 коментара

Ученият, който твърдейки, че познава България и Балканите, е останал с впечатление, че тук може да се говори само за история и не за политика, изглежда глупаво в моите очи. Не искам да коментирам лайняната буря, която се разрази около вероятно избирателно и тенденциозно предадените резултати от изследванията им за клането в Батак. Дневник има обзор, от който формирах впечатление, защото не знам някой, който е виждал оригинала на изследването. Историята е курва на политиката и така е навсякъде по света. За тези, които имат нужда от предизвикателства в името на чистата историческа наука и необременения емоционално и политически историческа истина, искам да предложа няколко теми за конференции, както и места за тяхното провеждане:

Ролята на бомбените антентати в отхвърлянето на чуждата окупация
Предлагам изследването да се представи в Багдад, столицата на „свободен Ирак“. Докладите могат да включват разкази за дейността на ИРА и ETA, и ефекта, който са оказали на политиката на Великобритания и Испания, относно проблемите на тези народности. В допълнение може да се престави статистика колко самоубийствени атената на Хамас са били нужни, за да почнат преговори в Палестина. Нищо конкретно за настоящата ситуация – само строго историческо изследване, на чието представяне чуждите гости може да не си свалят каските и бронежилетките.

Концлагерите – връх на германската инженерна и логистична мисъл
Берлин е мястото, без съмнение. Унищожението на милиони хора е не само невероятно трудна задача, но и въпрос, който не е бил решаван до тогава. Това е била задачата, която е наложила създаването и използването на изчислителна техника, която единствено е могла да обработи информацията. Концлагерите са съвкупност от изобретения и нововъведения, както и доказателство за невероятна дисциплина и организираност. Може би немците трябва най-накрая да получат заслуженото признание за своя технически гений. Няма нищо срамно – само исторически факти, за изнасянето на които може да се потърси подкрепа от някои еврейски фондации.

Митове и преувеличения в евангелията
Първото евангелие е написано, когато Храмът в Йерусалим е бил вече разрушен, което прави поне 40 години след времето на Исус. Останалите следват в доста дълъг период след това. Време в което разказите са се предавали и изменяли. Може ли както картините от Батак, евангелията да предават един доса поукрасен разказ за живота и делата на Христос? Може би Ватикана ще се съгласи на нейна територия да се проведе една историческа научна конференция, която да отсее митовете и да остави вероятната истина за живота и делата на Исус. Историческата истина ще направи религията свободна. Свободна от смисъл.

Категория: глупости

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • borj на 27.04.2007г. в 09:48ч.

  Циркове пак Пейо. Дори и да има някъв здрав смисъл в историята с Баташкото клане, дори и малко да има (за себе си изобщо не разсъждавам дали го има), да допуснем… Погребано е, не е забравено, но е преглътнато ако не и простено. И погребано трябва да си остане. Снощи гледах Божидар Димитров. Каза:

  БД – Не мога да водя научна дискусия с хора които не са научни работници (в историческата наука), а психолози, филолози и прочее. Но пък, ако много искат – да дойдат в читалището в Батак да проведем среща…

  Росен Петров – Е да, но те няма да искат да дойдат в Батак…

  БД – Защо? Нещо ги притеснява ли?

 • k'vo ti puka на 28.04.2007г. в 07:20ч.

  Ами те тия църковните пичове леко ги тресе истерията стигне ли се до обсъждане на делата на религията. Забележи, че Църквата не е инструмент на чистата вяра, а на религията, на тайнството и ритуала, на овчедушието и сляпата преданост, често уред за манипулация и демагогия. Трябва ли им този дебат според теб? Те според политиката им трябва да бъдат единствения авторитет който да тълкува Библията и да я адаптира към днешните нрави и култура.

 • пейо на 28.04.2007г. в 10:26ч.

  @ borj
  Аз съм съгласен и донякъде подкрепям крайните реакции на Божидар Димитров, защото на него му е работа да отстоява традиционната интерпретация на историята. Но ме и яд, че никой включително и самите изследователи не даде достъп до истинското изследване и така се оставиха на чел-недочел прочита на търсещи сензация журналисти.

  @ k’vo ti puka
  Благодаря, разграничението между чистата вяра и религията е много важно. Дебатът не е нужен на църквата, а аз мисля, че и на обществото ни, което приема за морал християнския морал, също не е нужна. Затова може би две други теми са по-уместни:
  Геноциди в името на Христос и
  Кръстоносните походи – първообраз на религиозните войни

 • ал_шопов на 01.05.2007г. в 14:46ч.

  Обичам та, ма
  Знайш си го, нали?