трънки и блогинки

Изменения в НК, инкриминиращи порнографията

Написано на: 14.05.2007 · 16 коментара

В последните изменения на Наказателния кодекс (ДВ. бр.38 от 11 Май 2007г) са направени промени в главите за компютърни престъпления, технологиите с възможна двойна употреба, разврат и блудство с малолетни и военната служба. Повечето нови текстове се опитват да изяснят по-добре предишните разпоредби или да отразят настъпили обществени промени, като прави впечатление как все повече се споменава интернет и технологиите като цяло, което отразява несъмнено все по-голямата им роля.

Най-силно впечатление ми направиха формулировките на съставите засягащи порнографските материали, които на практика забраняват порнографията, без да допускат разумни изключения или да въвеждат ясни изисквания за нейното съществуване. Ето деянията, които са наказуеми:

Чл. 159. (1) Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева.
(2) Който разпространява чрез интернет порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
(3) Който излага, представя, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал на лице, ненавършило 16 години, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.

Не виждам как може да съществува ххх секция във видеотека или порно сайт, който да да не нарушава така формулираните разпоредби. За щастие, се говори само за форми на разпространение, а не за простото притежаване на такъв материал. Освен предвиждането на отделен, утежняващ, състав за разпространението чрез интернет, измененията въвеждат и дефиниция, която е същинската новост в настоящите промени, защото такова определение досега не съществуваше и горните разпоредби бяха „кухи“.

По принцип, дефинирането какво е порнография е изключително трудна задача, но сега въведената формулировка позволява твърде широко тълкуване, която може да съвпадне с почти всичко:

„Порнографски материал“ е неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, който изобразява открито сексуално поведение. За такова се приема поведение, което изразява реални или симулирани полови сношения между лица от същия или различен пол, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, или похотливо показване на половите органи на лице.

Преценката относно това дали едно поведение е неприемливо или несъвместимо с обществения морал, включването и на симулираните полови сношения или определението за „похотливо“ показване на половите органи ще натоварят съдилищата със задачата да сложат граница, която не знам някой да е успял да постави и това може да означава само допълнителни неприятности и скандали в интернет и офлайн обществото и най-вероятно ще станем свидетели на ново изменение и допълнение по пътя към точната формулировка.

Тъй като предполагам вече сте разбрали силата на дефинициите, ето и някои от нововъведените определения, които ще са интересни на хората, занимаващи се с компютри:

21. „Компютърна система“ е всяко отделно устройство или съвкупност от взаимосвързани или сходни устройства, което в изпълнение на определена програма осигурява или един от елементите на което осигурява автоматична обработка на данни.

22. „Компютърни данни“ е всяко представяне на факти, информация или понятия във форма, поддаваща се на автоматична обработка, включително компютърни програми.

23. „Доставчик на компютърно-информационни услуги“ е всяко юридическо или физическо лице, което предлага възможността за комуникация чрез компютърна система или което обработва или съхранява компютърни данни за тази комуникационна услуга или за нейните ползватели.

25. „Компютърна мрежа“ е съвкупност от свързани помежду си компютърни системи или съоръжения, която дава възможност за обмен на компютърни данни.

26. „Компютърна програма“ е поредица от машинни инструкции, които са в състояние да приведат компютърна система да осъществява определени функции.

27. „Компютърен вирус“ е компютърна програма, която се разпространява автоматично и против волята или без знанието на ползващите компютърните системи лица и е предназначена за привеждане на компютърни системи или компютърни мрежи в нежелани от ползващите ги състояния или в осъществяване на нежелани резултати.

Категория: всякакви

16 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • yovko на 14.05.2007г. в 16:59ч.

  Е, честито! Особено много ми хареса, че разпространяването чрез Интернет е двойно по-тежко откъм престой в затвора престъпление. Бах, това зло Интернет – дали няма как да го забранят веднъж-завинаги, че да мирясат…

 • Васил Колев на 14.05.2007г. в 18:09ч.

  Хм, аз защо бях останал със впечатление, че само правенето на подобни материали е наказуемо, а не разпространението им? Щото все още има вестници като ‘чук-чук’ да се продават, доколкото знам …

 • кольо на 14.05.2007г. в 21:30ч.

  а аз ако „изобразявам открито сексуално поведение“ в банята в къщи – порнографски материал ли съм и ше ме опандизят ли?
  страшна работа, ей…

 • lyd на 14.05.2007г. в 23:14ч.

  това е доста хлъзгаво определение. тогава под ударите на закона попада „последно танго в париж“, да речем. и какво, вече няма порно списания по сергиите ли?

 • Fenia на 14.05.2007г. в 23:56ч.

  Интересно ми е, дали съществува друго престъпление (поне аз не открих такова), чието симулиране да води до същото наказание, каквото се полага за извършване на самото престъпление? Ако симулирам, че са ме ограбили / убили? Какво? Чака ме наказание като за кражба / убийство или като за измама (измамата се наказва с оглед на причинена имотна вреда)?

  И какво излиза? Някоя „палава двойка“, която създава (дори и само да ги създаваш, без да ги разпросраняваш, пак подлежиш на наказание?) клипчета (за лични цели) със своите си интимни игрички е нарушила разпоредбите на НК и се наказва наравно с производителите на порнографски материали (каквото и да означава това).

  Ровейки се из НК ми направи впечатление и това по-старо изменение :
  „чл. 155, (2) (Изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който предоставя систематически помещение на различни лица за полови сношения или за блудствени действия се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.“

  Знам, че не е по темата, но… дали хотелиерите не попадат в групата на тези, които систематически предоставят помещения на различни лица за полови сношения?:)

 • Комитата на 15.05.2007г. в 02:15ч.

  По тая логиката ангелчето със златната пишка в капитела на Народния Театър трябва да бъде забранено и заличено.

 • dzver на 15.05.2007г. в 13:23ч.

  Това е направено с цел подготовка за остра дискриминативна политика спрямо неудобни хора. Като не успяха да ни атакуват за торент, сега ще ни съдят за порно.

  Според мен трябва отнякъде да изровим кой го е гласувал в парламента това и да искаме поименно оставката на всеки депутат.

 • dzver на 15.05.2007г. в 13:49ч.

  ps. само да уточня, че като излезе това нещо вкарах над 1 час в ровене на parliament.bg, без да успея да открия място, на което чл. 159 да е бил обсъждан. Може би с някоя система като Сиела ще е по-лесно да се намери кой как и защо е внесъл проекта и гласувал.

 • Ирина Марудина на 15.05.2007г. в 16:06ч.

  @Васил Колев:

  Тц, винаги си го е имало текста, който забранява и разпространението („винаги“ да се чете „поне в последните 10 години“). Явно до момента държавата не е стигнала до опазване моралното здраве на гражданите си заради по-важни проблеми. Може би сега ще направят някоя хайка по арестуване на продавачи на вестници…

 • Дита на 17.05.2007г. в 01:36ч.

  Не знам дали е уместно да поставям линк, но открих тази петиция в блог на автор, който също се вълнува за последните изменения на НК и дефиницията „порнография“. Бих редактирала поста си, ако съм нарушила незнайни за мен изисквания. :)

  http://www.bgpetition.com/porn

 • informiran на 17.05.2007г. в 20:18ч.

  Въпросното законче изобщо не се е пръкало случайно на бял свят. Целта разбира се както винаги пак е икономическа. Трябва пак да се удари по торентите, но те са по-малката цел на фона на по-голямата, а тя е да се ударят кабеларките. Защо ли? Ами след 0 часа кабеларките обират около 50% от всички зрители благодарение на порно каналите. Кой губи? Ами много ясно кой. Губи ДС мафията, в случая Красимир Гергов, който държи рекламата в най-големите ефирни телевизии (освен че държи data.bg). Тоя „добър“ човечец с няколко следствени дела губи милиони всеки месец заради канали като XXL, Playboy и др. Затова услужливо му прокараха това законче. Е, не знам доколко ще му свърши работа.

  По подобен начин прокараха законите за хазарта, които обслужват „Черепа“. Той понеже е много беден вече и данъци няма да плаща.

  По същия подкупен и просташки начин родните дупетати ще прокарат проектозакона на един друг едър играч. Отново Гергов, тоя път Георги Гергов. Нашите, така загрижена за морала дупетати ще приемат закон, който легализира проституцията. В България ще се пръкнат хубави публични домове и мургави представители на най-древната професия на фона на забранената и лоша порнография.

  Ето защо мутрите се страхуват от Интернет. Те са прекълено тъпи за Интернет, затова се страхуват от него.

  Welcome to Bulgaria, страната на мутрите, простотията и овчето стадо на което всичко това му харесва.

 • fotko на 19.05.2007г. в 10:51ч.

  Едно време по комсомолските и партийните семинари не минаваше и без голо хоро. После тия лица влязоха в църквата, а сега се правят на първи пуритани. Всеки хамелеон би им завидил!!!

 • lex на 23.05.2007г. в 16:04ч.

  изобщо не сте разбрали!

  притежаването и гледането на „порнографски материали“ се наказва със затвор!

  ето:
  „§ 6. В чл. 159 се правят следните изменения и допълнения:

  6. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:

  „(6) Който държи или набавя за себе си или за другиго чрез компютърна система или по друг начин порнографски материал, за създаването на който е използвано лице, ненавършило 18 години, или лице, което изглежда като такова, се наказва с лишаване от свобода до една година или глоба до две хиляди лева.“

  забележете: „което ИЗГЛЕЖДА като такова“ . т.е момата може и да е на 35 със 10 пластични операции точно за да „изглежда“ като на 18 за да може да се продава – пак следва затвор за тоя дето си“държи или набавя“….

  очевидно се смята за нормално геронтофилското харесване на 80-годишни баби, но е противозконно и подлежи на затвор харесването на „ИЗГЛЕЖДАЩИ НА 18″…

 • Георги на 25.05.2007г. в 22:07ч.

  Промяната в НК е гласувана на второ четене на 26.04.2007, а вносителите на закона са „млади“ депутати от НДСВ – МАРИЯ ИВАНОВА АНГЕЛИЕВА-КОЛЕВА -http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=3&action=show&did=130 , и СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ СПАСОВ – http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=3&action=show&did=237
  Обнародвано е в държавен вестник на 11.05.2007. Самия член 159 които забранява разпространението на порнографско съдържание е от 1968 година, поправката предложена от тия двама /не/нормални млади хора е следната-променя се думата порнографско съдържание на порнографски материал -касае член 159 ал.1, но по-лошото е, че въвеждат поправка на член 93 ал.28, който обяснява т.е. дефинира какво е порнографски материал – това досега го нямаше в НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС. Изникват няколко неща – първо – ЗАЩО СЕ ПРАВИ -аз внасям еротични филми от ЕС легално в България, имам разрешение от Министерство на културата и плащам по 60 лева на заглавие-досега работех така, но след тази поправка попадам под ударите на закона и дори еротичните календари, които подарявам аз нарушавам този дефиниция в закона, защото „показвам похотливо голи тела“ – по този начин ставаме арабска република-без голи жени и мъже. Второ – КОЙ ГО ПОРЪЧВА? Не е ли това едно разчистване на пазара на еротика-не може да се остави държава в ЕС, в 21 век без порно-всеки гледа-независимо дали във видеотеката, в интернет или си купува списание – значи махаме конкуреницията и след половин година отново тихомълком отпада дефиницията и идва КОМПАНИЯТА X и залива пазара…ако е това не прави чест на НДСВ и трето те са направили грешка…четох стенограмата от заседанието на комисията /правната/и останах с впечатлението, че са искали да забранят порнографията с деца и гледането от деца /напълно го подкрепям, дори затвор от 10 години е малко/ също така да ограничат и свободния достъп на деца до интернет сайтовете, но вместо две дефиниции по чл.93 те дефинират общата – порнографски материал е всичко… – . Междувременно създадохме сдружение – http://www.DaNaPornoto.org – и водим преговори за поправка към чл.159 – да се сложат рамки къде може, как може и т.н. – защото всички са прави, че ще процъфти сивата икономика с дискове и сайтовете ще се изнесът извън България. Междудругото Пейо поздравявам те за реакцията ти и публикацията в КАПИТАЛ!!!

 • бyш младши на 09.06.2007г. в 15:46ч.

  те да не искат в БГ да има само cветци и попове бе !

  абаси наглярите !

 • Nikola на 18.03.2010г. в 19:44ч.

  Този закон е точно копие на руския закон. Прокараха го от Коалиция за България защото и в Матушка Рус го има и защото според вечните комунистически разбирания порното е „упадачен морал“. Според моето скромно мнение въпроса с порното е като с обувките. Ако искаш – купуваш. Ако търсиш обувки отиваш. избираш модел, размер, цвят. Ако ти стават – купуваш. Ама ако не търсиш обувки или пък не ти стават – не купуваш. В овчедушна Бългаиря и закон срещу дишането може да прокарат и пак овците ще си блеят: най-обичам шопска салата и студена ракия, и 10 лева да е бензина – пак ще карам…