трънки и блогинки

Софтуерът е като

Написано на: 07.06.2007 · 2 коментара

Софтуерът е като комунизма – съдържа в себе си обещанието, че всичко ще е наред, всичко ще работи, ама от следващата версия. Само още малко жертви и усилия… Също като петнадесетте години, които са били нужни за окончателния преход от зрял социализъм към комунизъм и така в продължение на 40 години. Утопия му се вика.

Софтуерът е като жена – трябва да си мноого внимателен с него защото се сърди и цупи при най-малката грешна дума, която изречете. И също като жените има изисквания. Изисквания, които само нарастват възрастта. Иска внимание, грижа, пространство, време и всякакви други ресурси, но пък твърди, че всичките му проблеми могат да се решат с пари или поне ще бъдат направени по-поносими. И колкото по-голям става –  толкова по-грозен е и толкова по-малко работа върши, но пък така те е обвързал, че не можеш да се отървеш от него. Само ще обърна внимание, как софтуерните компании говорят за „фамилия продукти“ и вярвам сами ще се натъжите.

Софтуерът е като бюрокрацията – сам поражда нуждата от още софтуер. Поглъща всички сфери на живота ни с обещанието да ги направи по-добри и по-удобни, но само вбесява ползвателите и прави богати създателите си. Сам се грижи да си създава и проблеми, да не би някой да го счете за излишен.

Софтуерът е като дете – забавно е да го правиш, но цял живот трябва да се грижиш за него и да го наглеждаш. Като напълни гащите с лайна се усмихва най-щастливо. Носи радост докато е малък, но като почне да говори май грижите са повече. Също като дете си казва какво мисли без никакви задръжки и въобще не е способен на каквато и да е социална мимикрия, колкото и да ни се иска да се държи по-възпитано.

Още идеи за сравнения, освен задължителното че „Software is like sex: it’s better when it’s free“?

Категория: глупости

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Евгени на 07.06.2007г. в 22:22ч.

  Като българска улица :)
  Замажат отгоре с един асфалт. След 2 дена се появяват нови дупки на току-що засъхналия асфалт. Те се запълват с подръчни средства в очакване на следващото замазване след…. няколко години.
  http://velqn.com/images/dupka_pl.jpg
  http://velqn.com/images/dupka12.jpg

 • Георги на 08.06.2007г. в 21:46ч.

  Това за секса май Линус Торвалдс го беше казал. Според мен това е една от най-култовите реплики в софтуерната индустрия.