трънки и блогинки

За отличниците във Френската

Написано на: 27.06.2007 · 14 коментара

На учителите, които писаха отличен на всички във Френската, мога единствено да пожелая чудесната им идея да бъде възприета и от лекарите. Така следващия път като се наложи някой учител да посети лекарски кабинет ще бъде върнат от вратата с твърдението, че здравето му е отлично. Надявам се от МОН да санкционират тези преподаватели.

Категория: бележки

14 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • иво на 27.06.2007г. в 14:26ч.

  Интересна ми е асиметрията в случая – защо не написаха на всички двойки ;)

 • lyd на 27.06.2007г. в 14:33ч.

  отделих известно време да проумея какво му е интелигентното на това решение на учителите от немската, понеже така беше оценено … ама не ми стига акълът

 • lyd на 27.06.2007г. в 14:34ч.

  упс, от френската :)

 • Румен на 27.06.2007г. в 14:56ч.

  Мисля, че вкараха някаква такава логика – щом няма пари за увеличение на заплатите, то правим всички ученици отличници и те започват да получават стипендия и парите пак се дават под някаква форма. Така 600 ученика х 30лв(примерно, не знам колко е стипендията) на месец прави 18000лева. От своя страна учениците обещали, че щели да внасят тези пари от стипендиите в някакъв фонд за подпомагане на училището. Не знам доколко реализируемо е последното намерение :)

 • Магдалина на 27.06.2007г. в 15:02ч.

  Тези шестици не променят кой знае колко успеха на децата от гимназията, по мое време поне, а доколкото знам и сега повечето завършват с успех между 5,50 и 6,00 (моят беше 5,91).

  А този начин на протест е с цел да покаже, че при нужда ще се намерят пари, тъй като сега на всяко дете трябва да се изплаща стипендия.
  Тази идея не знам доколко има смисъл, тъй като при нужда винаги могат да се намерят пари, въпросът е до какво ще доведе това в общ план.
  Основната грешка е, че се увеличиха заплатите на една група хора, при условие че беше ясно, че това ще повлече протестите на други групи, и то след като всички знаеха (може би без ББ, който е явно е измислил друг икономикс, все пак нали е генийй във всички области), че подобни увеличени разходи няма как да се поемат.
  Бюджетен излишък не е равно на налични пари, за съжаление.

  Иначе и на мен ми е криво за хората с тези заплати, но за тях единственият начин в скоро време да се чувстват хора и да получават някакви пари е да се преместят в частния сектор.

 • Andro на 27.06.2007г. в 15:35ч.

  Ами то и без това и образованието и здравеопазването са на един такъв хал….

  Лично аз, от както докторите станаха търговци, не съм никак очарован от идеята да ходя на доктор. Каква е гаранцията, че ще ме излекува и няма да ми причини междувременно нещо друго? Все пак той е търговец и за него е изгодно да му се явя пак на вратата с някаква болежка, нали?

  Колкото до учителите… понякога си мисля, че най-добре е всички кадърни, които все още не са го направили, да напуснат системата. Белким тогаз им дойде акъла на хората. Ама надали. Те си знаят, че ние българите сме най-умните в европата. Следователно нямаме нужда от даскали и прочие. Пък ако се объркат нещата – те даскалите ще са виновни. :(

 • Иво на 27.06.2007г. в 15:41ч.

  По принцип хубаво е, че протестират. Даже мисля, че е крайно време всички да започнем да си искаме по-големи доходи, щото сме вече на гъза не само на Европа, ами и на света. Друг е въпроса, дали това е начина. И като отидат учениците да кандидатстват няма да са равнопоставени с останалите. Какво е виновен тогава някой, който не е завършил френската гимназия, а (примерно) механотехникума?

 • loxs на 27.06.2007г. в 16:48ч.

  На никого не му дреме за учителите. На никого не му дреме за лекарите. На никого не му дреме за научните работници…
  И защо да им дреме? И да им оправят положението, и да не им го оправят, тези хора никога няма да гласуват за сегашните управляващи. Защо да им иправят положението тогава?
  За управляващите е важно да нахранят шофьорите, каруцарите, хората от Столипиново. Защото управляващите са управляващи благодарение на тях. Дреме му на някого за една шепа „интелигенция“.

 • Даниел Панев на 27.06.2007г. в 18:16ч.

  Иво – по-големите доходи не се искат, а се изкарват. Принципно.

 • Антония на 27.06.2007г. в 18:25ч.

  Потвърждавам за нивото в софийските езикови гимназии – и нашият клас беше с успех около 5.50, при това учехме много повече отколкото учениците в редовите училища. За пример ще дам моето кандидатстване с математика: без частни уроци или каквато и да е допълнителна подготовка реших и четирите задачи и изкарах 5 и нещо на изпита. Просто защото в гимназията ни изпитваха не по учебника, а по сборника със задачи, давани на предишни кандидатстудентски кампании. И донякъде съм съгласна да се поставят само шестици на ученичетата. Така или иначе знаят мноогоо повече отколкото децата в механотехникума.

  Макар че не това е начинът учителите да се борят за правата си. Просто трябва да знаят какво искат и да дадат всичко от себе си да променят това, което не им харесва, по легален път. Когато са подписвали договори е трябвало да включат клаузи за постепенно нарастване на възнагражнението, да дефинират опциите, при които парите им се увеличават, и ситуациите, налагащи прекалкулации. Нали всички са членове на един или друг синдикат. Защо не се защитават професионално? Толкова ли е трудно да проучат как стоят нещата от законова гледна точка и да преценят перспективите си?

  През студентските си години даскалувах 3 години. Първо проверих условията в държавните училища, установих, че се подиграват и с труда ми, и със знанията и уменията ми, и въобще и не започнах там. Явих се на интервю в частна школа без никакъв опит, но със здрав разум и ясна идея какво искам и какво мога. Така договорих условията си на труд, че за половин работен ден изкарвах 7 пъти по-висока заплата от минималната за страната. И работех с удоволствие.

 • Вени Марковски на 27.06.2007г. в 19:39ч.

  Пейо – съгласен съм с теб.
  С действията си учителите се подиграха с усилията на всички останали учители от цялата страна. Да не говорим, че така децата получават незавидно предимство пред всички останали за кандидатстване в университетите… Изобщо – държат се така, сякаш се е родил син на Царя :) Дето има една приказка – след години може да се окаже, че така някой е завършил средно образование, а е трябвало да бъде скъсан.

 • mx на 27.06.2007г. в 21:19ч.

  Интересна гледна точка за училището, „вишето“ и оценките намерих на този адрес: http://asktisho.wordpress.com/2007/06/14/stupid/

 • Владо на 27.06.2007г. в 22:49ч.

  Аз ще се накефя в КАТ да почнат така да пускат на изпитите. Що не си пуснта молбите като не ги устройва. За нищо на света не бих си дал детето в това училище. Абсолютен непрофесионализъм. Или си вършиш работата както трябва или не я вършиш изобщо! Как може да с позволиш просто да отбиваш номера. Особено като става дума за деца, които нямат друг избор освен да търпят.

 • Bobo на 15.05.2008г. в 21:51ч.

  моля ви не коментирайте неща за които си нямате представа!!!!!!