трънки и блогинки

За глупавото писмо на СДВР

Написано на: 17.07.2007 · 4 коментара

От СДВР, вместо да изпратят свой представител на утрешната дискусия в сутрешния блок на БНТ, са изпратили писмо, с което разясняват позицията си и извършените от тях действия. Прочетох го с интерес, защото от него очаквах да науча защо Мишел е бил призован и кое е престъплението, което разследващите органи са имали данни, че ще извърши и за което му е съставен протокол за предупреждение.

Според текста на писмото, протоколът е съставен за предупреждение за спазване на чл.325, ал.1 от Наказателния кодекс, който гласи:

Чл. 325. (1) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

Тоест, СДВР твърди, че препубликуването на информация за протест е основание да се предположи, че това лице ще извърши на непристойно действие, което изразява явно неуважение към обществото, което би представлявало хулиганска проява. Е, тази теза няма как да мине! Не мисля и че съставилите протокола сами вярват в това си предположение.

Имайки предвид абсурдността на това твърдение, не мога да намеря друга причина за отправяне на това безсмислено предупреждение, освен в желанието той да бъде сплашен. Но от друга страна в писмото се твърди, че Мишел е единственият, който е бил „привикан“, което също поражда въпроса с какво той е по-специален от всички други медии и сайтове разпространили същата информация? Друга невярна информация е, че в блога му е ставало дума за протеста, който се изразяваше в струпване на камъни, каквато информация там не се е появявала. Не искам да коментирам глупавите „находки“ на полицията относно връзката домейн -> IP адрес и регистрирането на домейн „през прокси“, които вероятно трябва да носят информация колко е зъл и находчив.

А аз си мислех, че ще от СДВР имат някаква логична теза, към която да мога да походя с уважение и да предизвика смислена дискусия…

Категория: всякакви

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Дончо на 17.07.2007г. в 10:33ч.

  Помисли си, ама честно и почтено, и си напрегни яко паметта, за да си отговориш на следния въпрос: Има ли в твоят lifetime случай, когато МВР е действало точно и аргументирано по въпроси, касаещи репресии срещу свободата на словото? (И не само тези, но за това си говорим в момента)

  Аз нямам спомен за читава аргументация от тяхна страна. Просто защото досега не са имали никога истински повод за нормална реакция. Всичките им „реакции“ са били провокирани или от (тъмни) икономически интереси, или от политически такива на поредния шут, който е налапал кокала.

 • Ангел Грънчаров на 17.07.2007г. в 11:37ч.

  Да бъдеш гражданин, да имаш позиция не е престъпление

 • хм. на 18.07.2007г. в 12:01ч.

  МВР няма как да дадат аргументи, защото – това стои в основата на конфликта – те не са институцията, която се занимава с … ъъъъ.. екология. не са и IT-та. Мисля, че някъде в държавата си имаше назначени хора, които да се занимават с подобни неща.

  Наистина, сайтовете, контрола (или липсата му, празната парола е парола:) върху сайтовете и съдържанието, отговорностите са само част от нещата, който трябва да бъдат (СВЯСТНО) оформени законодателно. Само част

  Само не разбрах, кой от двата аспекта ви притеснява повече – свободата на словото или конкретният проблем с екологията.

 • хм+ на 18.07.2007г. в 12:19ч.

  Прочетох го внимателно, още един път, слагайки формалните очила.

  Терминът си е точно чрез/през ‘прокси’. През представител. Типична ‘private’ регистрация, не видях нищо грешно в този абзац – при такава регистрация наистина не може да се получи (лесно) информация за истинският собственик на домейна.

  Domain Name: optimiced.com

  Registrant Contact:
  optimiced.com Private Registrant optimiced.com@proxy.dreamhost.com
  DreamHost Web Hosting
  417 Associated Rd #324
  Brea, CA 92821
  US
  +1.2139471032

  Може би IT обясненията са глупави именно защото няма как да се направят умни без сериозна и кадърна правна дефиниция.