трънки и блогинки

Моцарт: Концерт за пиано No.20

Написано на: 28.07.2013 · 7 коментара

Класическата музика е ефикасен начин да си почина и да се дистанцирам от околното. Когато някое произведение ми хареса, ми е интересно да чуя различни изпълнения, за да разбера как различните диригенти и изпълнители са чули нотите. Първата част на Концерт за пиано No.20 на Моцарт е такова произведение. Най-голямо внимание отделих на тези две изпълнения:

 1. Кемпф, Караян и Берлинската филхармония. За произведенията за пиано, приемам като личен еталон, изпъленията на Вилхелм Кемпф. Още повече когато Караян дирижира Берлинската филхармония, а записът е продуциран от Deutsche Grammophon.
 2. Рихтер,Wislocki и Варшавската филхармония. Експертите посочват изпълнението на Святослав Рихтер с Варшавската филхрмония като едно от най-добрите. В допълнение, то е включено и в колекцията от най-добри изпълнения на пианиста, а и е с каденцата на Бетовен, която се реферира с това изпълнение на Рихтер.

И двата предишни записи са от педесетте години, поради което ми стана по-интересен още по-ранен запис на Clara Haskil, дирижиран от Otto Klemperer – двама музиканти с интересни лични истории. Интересен нов запис е организиран и дирижиран от Charles Hazlewood, който стана популярен с опитите си да възпроизведе оригиналното звучене на Моцарт, чрез близки до оригиналните инструмент. За по-скорошен ориентир ми служи интерпретацията на András Schiff, който не само свири на пианото, но дирижира изпълнението.

Предишните изпълнения са ми по-интересни, заради музиката и изпълнителите, но ако искате и да гледате пианиста и оркестъра бих препоръчал запсисите на Ivan Klánský и особено на Martha Argerich.

Концерт за пиано No.20 на Моцарт е забележителен и с още нещо. В края на първата част композиторът е оставил място за каденца – възможност на пианиста да импровизира и покаже техниката си. Каденцата може да е добавка от друг композитор или да е личното усещане на изпълнителя. Точно този момент позволява най-голямо общуване между музкантите и изразяването на най-ясно отношение към произведението и за това ми беше страшно интересно да чуя тази колекция от завършеци на първата част на Концерт за пиано No.20:

Категория: музикааа

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • +0 на 28.07.2013г. в 19:52ч.

  Аз бях написал нещо много дълго, но като го прочетох разбрах, че то не носи информацията, която искам да носи.

  Поздрави за тез линкове и за туй, че не се ограничаваш в едно изпълнение. Хората, които търсят да разберат формата правят тъй, а не тез дето преживяват музиката кат гугутки.

  Аз Моцарт скоро няма да си пусна, обаче ти пращам хабер няколко линка (akismet-а ако ги пусне):
  http://www.youtube.com/watch?v=wy4FI0S2QMM
  http://www.youtube.com/watch?v=mJ5IkHlKQrw
  Сухички ще ти дойдат, но не бой се. Ако към горното нямаш интерес това може да те флашне – https://www.youtube.com/watch?v=Y4kihlDPP4Q

 • пейо на 29.07.2013г. в 08:11ч.

  @ +0
  Благодаря! Още съм млад и малък, за да слушам Бах в неделя.

 • ал_шопов на 29.07.2013г. в 11:04ч.

  И отговорът вече е ясен – хипстър си.
  https://blog.peio.org/?p=6231

 • +0 на 29.07.2013г. в 12:45ч.

  Съжалявам за остротата и грубиянщината на горния ми коментар. Явно вчера не ми е било ден. Поздрави :)

 • пейо на 29.07.2013г. в 12:58ч.

  @ +0
  Остър или груб е последното, което бих използвал за коментара :)
  Благодаря за връзките, нека да обясня бележката за Моцарт, Бах и Неделя.

  Неделята е (била) ден за Бог, в прослава на когото Бах е насочил почти цялото си творчество. Но неделя е и ден за почивка и наслаждение – денят, когато са се организирали концертите, за които музиката на Моцарт е носила радост.

  Исках да кажа, че още ми е рано за неделната мисъл за Бога на Бах, а предпочитам неделната усмивка и лекота на Моцарт.

 • +0 на 29.07.2013г. в 17:29ч.

  Ахаа, сега вече ми стана ясно :)
  Е, моята мисъл пък беше, че може би скоро няма да слушам Моцарт, защото съм на друга вълна в момента

 • Деси Хаак на 02.08.2013г. в 01:00ч.

  благодаря