трънки и блогинки

Базилика Света София – бележки за посетителя

Написано на: 07.09.2013 · 5 коментара

Базиликата Света София, за мен, е най-значимия исторически паметник в София. За разлика от всички други културни паметници, Света София не е отражение или следствие на събития развивали се далеч от нашите земи, а отразява един от най-значимите исторически процеси, които оказват влияните до днес – налагането на християнството като религиозна и културна основа на Византия и цялата европейска цивилизация.

Експозицията в подземието на Базиликата акцентира единствено върху археологическите останки, а те са предимно вар и тухли. Според мен, историята може да се разкаже много по-добре като се свърже построяването и развитието на сградата с глобалния историческия контекст. По тази причина, искам да дам кратка хронология на събитията от това време.

Исторически контекст

През IV в. християнството се превръща от преследвана в основна религия на цивилизования свят. Този процес се свързва с император Константин, майка му Елена и началото на Византия.

305 – Император Диоклециан абдикира, а преследванията на християни затихват. Основната причина за гоненията, е че за християните има само един Бог и не са признавали върховната власт на Императора.
311 – Едикт за толерантността, с който официално се преустановяват преследванията на християните.
311-311– Построява се базиликата Света София – т.нар. мартирион. Това е храм в гробището (некропола) за мъртвите,  за чието строителство са се изисквали сериозни средства и организация. От този етап са и най-запазените мозайки.
312 –  Константин печели битката при Милвийския мост с по-малобройна войска,  носейки символ, базиран на кръст, на щитовете. Новият християнски бог се оказва полезен и Константин става владетел на западната част от империята.
313 – Миланския едикт – християнството е равнопоставена религия на останалите. Константин печели огромна популярност в земите на изток
325 – Никейски събор. Установява се християнската догма, която е валидна и до днес.
326-328 – Елена, майката на Императора, като открита християнка е на поклоническо пътуване в Светите земи. Намира части от христовия кръст
330 – Константинопол е обявен за новата столица на Римската империя. Империята се мести към сърцето на новата религия. Там най-старите патриаршии – Ефес, Антиохия, Йерусалим и християнските общности, основани при пътувания на ап. Павел.
331-333 Опит за възстановяване на езическите вярвания от Юлиян Апостат. Когато се допитва до Оракула в Делфи, жрицата му е отговорила със следното:

Tell to the king that the carven hall is fallen in decay;
Apollo has no chapel left, no prophesying bay,
No talking spring. The stream is dry that had so much to say.

„Изворите на Аполон са пресъхнали“ – езичеството е завинаги мъртво.

343 – Сердикийския събор. Опит за вселенски събор в Сердика – събира се целия християнски свят. Провежда се, но нещо не се разбират за официалността на резултатите.
Среда на IV в. – разширение на Базиликата.
395 – Християнството става официална религия във Империята. Доктринална промяна в интерпретацията – всяка власт е от Бога. Във Византия императорът не е владетел по божията воля, а сам е божията воля на земята.
Край на IV в. – строеж на втората църква
Начало на V в. век – Строеж на Трета църква
Край на V в. век – Строеж на Четвъртата църква. По това Рим е разрушен от варварите и както казват историческите извори: дори овчарчетата, които са пасели стадата сред руините не са знаели за неговата славна история. Западна Европа потъва в лепкав мрак за следващите няколко века, докато Византия е в разцвета си и изгражда образеца на християнската държава.

Символи

Освен историята Базиликата е изключително интересна и заради запазените символи на ранното християнство. Това е епохата преди иконите – мозайките преплитат езически техники и християнска символика. Не са просто флорални и декоративни мотиви – в християнството всичко има символно значение. В базиликата видях:

 • Бръшлян – увивните символизират устойчивостта на вярата и вечния живот на душата, чрез способността си да остава зелен и да расте дори когато дървото умре. Вечно зелените са символ на непреходността на душата.
 • Купел – кръщене.
 • Паун – райска птица, символ на задгобния живот. Месото ѝ не се разлага, което е външен белег и доказателство за светостта на светците.
 • Гълъб, птици – Светия дух има навика да се явява като птица.

Историята винаги може да се разкаже по-интересно, а периода е пълен на събития. Помагайте и вие.

Категория: всякакви

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • loxs на 07.09.2013г. в 14:41ч.

  [quote]се превръща от преследвана в основна религия на цивилизования свят[/quote]

  Това е доста късогледо становище. По онова време средиземноморието е всичко друго но не и целия цивилизован свят. Тогава източна Азия е и ще остане още около 1500 години най-близкото до „цивилизация“ нещо, което съществува на планетата.

 • И.Е. Станков на 08.09.2013г. в 00:40ч.

  Освежаваща и интересна статия.
  Чел съм мнения, че днешната базилика, строена по времето на Юстиниян, е от същите архитекти, като на константинополската, но се съмнявам. Стилът им е доста по-различен (да не говорим за другата им, „Св.св. Сергий и Вакх“, която не е базилика въобще)
  Куполът с пендетивите, според мен, е строен по-късно.

  При всички положения, голяма ценност за града, на който е дала името си.

 • G на 19.09.2013г. в 19:41ч.

  Църквата беше държана затворена дълги години от комунистическия режим. Официалната причина за това не бяха преследванията на християните, а някакви работи по изследването на нещата отдолу. Така или иначе дълги години нищо не се правеше. През цялото ми детство се служеше в една малка част от храма, където хората се гъчкаха.

  Иконостасът е построен като временен през 1920-тте години. Издържа един век, като по-рано този месец беше обновен. Струва си да се види.

  Благодаря за информацията.
  http://www.pravoslavieto.com/history/sabori/343_Serdikijski.htm

  Пускам и информация за сердикийския събор, защото е значима част от историческото ни наследство.

 • Ufolog на 21.09.2013г. в 12:48ч.

  Отдавна, е време да гледаме на религията като историческо наследство. Не вярвам в Бог но вярвам в сътворениета на вселена и първичния взрив.
  Бях чел , че имало някакво изследване, което доказвало че българите сме най-големите атеисти в европа и сигурно е така но все пак ние имаме богато култулно каследство, от манастири и църкви който трябва да ценим.

 • Stacy Jensen на 24.12.2013г. в 16:54ч.

  Народният театър „Иван Вазов“ е най-старият театър в България. Строежът на сградата е завършен през 1906 година. През 1923 година възниква пожар, който нанася големи щети, но сградата е възстановена напълно шест години по-късно. В наши дни народният тестър „Иван Вазов“ има голяма сцена със 780 места за зрители, камерна сцена със 135 стола и сцена на четвъртия етаж със 72 места. Националният дворец на културата (НДК) е културен център. В сградата се провеждат различни културни събития, концерти, изложби, конференции. Сградата има 8 етажа, 3 подземни нива и площта ѝ е около 123 000 кв. м. Зала 1, най-голямата в НДК, побира 3380 души. Строежът на Националния дворец на културата започва през 1977 година и завършва през 1985 г. Символът на сградата е бронзово слънце с диаметър 7 метра. Националният исторически музей е най-големият в България. Неговият строеж започва през 1973 г. Музеят съдържа над 650 000 експонати, представящи историята на България. За други музеи в София и България можете да прочетете в тази статия .