трънки и блогинки

Нам не нужна ета Победа

Написано на: 09.05.2015 · 8 коментара

Преди няколко години, девети май беше ден за ироничен спомен за ритуалите на соца. Девети май, налаган за ден на Европа, беше удобна илюстрация на разкраченото ни положение между опитите за нова европейска самоличност с остатъците от социалистическата психика. Днес, обаче, руското честване на края на втората световна война в Европа, се превръща в повод разграничение от агресивна Русия. Ден, който вместо да обединява народите преодоляли фашизма, служи за разделение между модерната европейска и култура и вгледаната в миналото, милитаристична и все по-авторитарна Русия. „Победата“, днес служи като средство за легитимация на военните престъпления на путинския режим и връщане на страха от война.

„Победата“ като легитимация на агресивната политика. Днешна Русия няма с какво да се гордее в настоящето и се обръща към миналото за опора.  В миналото на победата търсят легитимация на настоящата власт. Използвайки символиката и езика на войната, се стремят да оправдаят настоящата си агресивна външна политика, чрез разделения и квалификации от времето на войната. Етикетирайки противниците си като „фашисти“, разделяйки света на свои и чужди и насаждайки мобилизационен манталитет режима на Путин пресъздава конфликта, за да внушат правотата на анексирането на Крим, военната намеса в Украйна и последователното смазване на вътрешната опозиция. Удобно забравяйки, че това е същата война, която те започват с атака срещу Полша, в съюз с истинските фашисти. Нито ще забравим, нито ще простим, това, което Сталин започна, а Путин се опитва да въстанови:

NeZabudem

Парад в търсене на уважение, чрез страх. Русия демонстрира военна мощ и говори за ядрения си арсенал, за да изисква страхопочитание от свят, който няма за какво друго да я уважава. Организират грандиозни военни паради като вид скъп cosplay за възбуждане на садистично мазохистичната връзка между власт и народ. Възрастни, уж разумни, хора се кичат с медали, връзват „георгиевски“ лентички пъчат се и гордеят с жертвите на предишните поколения, все едно са тяхна заслуга. Сами се лъжат, че достойнството им е равно на мощта на военната им техника. Когато някой желае да изглежда силен става смешен, когато новите им танкове се задавят и спрат или когато БМП не може да се изкачи на тягата си. Пропагандното старание достига наистина епични размери и е изключително благодатно за подигравки. Като странична бележка – никога не съм разбирал гордостта при посочване милионите жертви, които са дали. Изпитвам ужас от система, в която е било по-лесно да умреш геройски, отколкото да живееш човешки.

За авторитарната путинска Русия днес Победата е всичко. Точно като думите от песента: „нам нужна одна победа / одна на всех мы за ценой не постоим“ .  Аз съм щастлив да съм част от Европа и да мога да гледам в бъдещето, вместо да търся самочувствие в миналото на жертви и насилие. Тази победа на мен не ми е нужна. Честит ден на Европа.

Като послепис – моите искрени поздравления и уважения за успелите да преодолеят полицейската и пионерската охрана и да изразят и моето мнение на паметника на съветската армия:

PSAkryv

Още един послепис. По повод военния героизъм и гражданската мизерия се сещам за съветски виц, в който партиен агитатор говори на бабичка:
– Следващата петилетка, бабо, ще произвеждаме по един боен хеликоптер за всяко семейство!
– А за какво ми е хеликоптер?
– Представи си, че в съседната област са пуснали макарони – мяташ се на хеликоптера и литваш да се редиш на опашката!
– А защо боен хеликоптер?
– Еее, продоволствена криза – много ще искат да се наредят.

Категория: всякакви

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • mnogo lo6o на 09.05.2015г. в 13:22ч.

  Русия (особено СССР) нанесе на България НЕИЗБРОИМИ щети; затова споменавам само пораженията от последните 25 години (3 000 000 избягали българи от руските паметници и храмове в България – символ на НЕСМЕНЯЕМАТА болшевишката олигархия ) . . .

 • A на 09.05.2015г. в 17:37ч.

  Много хубава статия, която съвпада и с моето мнение.

  Защо обаче няма да я споделя с „приятелите“ си от социалните мрежи?

  Смятам, че те се разминава твърде много от разбиранията на средностатистическия българин и няма да му помогне да осмисли действителността и да си промени мнението, а само ще го втвърди.

  Мисля, че по-умерени публикации, критикуващи само най-отявлените прояви на диктатурата в Русия, може да помогнат да се обединим около една обща позиция.

  За мен дефилирането с военна техника е най-глупавия начин да отбележиш края на едно кръвопролитие, но осъзнавам, че повечето средностатистически сънародници се нуждаят от подобни зрелища.

 • Ангел на 11.05.2015г. в 20:56ч.

  Много ми хареса написаното!
  Моето мнение е същото. „Изпитвам ужас от система, в която е било по-лесно да умреш геройски, отколкото да живееш човешки“ и се чувствам по-скоро гражданин на Европа и препочитам да гледам напред, към по-добър и безопасен свят, свят в които хората ще са преборили първичните си инстикти и живеят заедно в едно по симбиозно общество, а не „разделени“ от страх, алчност, минало и псевдо-национализъм.
  Още веднъж поздрави за написаното!
  пс:Аз го споделих! Колкото повече семена посадиш, толкова повече ще ожънеш!

 • asktisho на 12.05.2015г. в 01:48ч.

  Ако зависеше от мен, в деня на победата щях да организирам не военен парад, а ден на мълчание в памет на всички загинали… независимо то род, националност, религия, в това число и за затритите от репресиите в двата човеко-ненавистни режима, които се хванаха за гушите тогава… Свещите и мълчаливата молитва-съзерцание щях да украся с паметници на човешката глупост, а именно – две де кадри от преминаващото оръжие на предишни паради и три де кадри от резултатите на това оръжие, преведено в действие: запалени домове, почернели тела, откъснати глави, разплакани хора… Щото е хубаво да гледаш офицерите в шприц, докато маршируват край зловещите си „оръдия на труда“, но е глупаво да забравяш, че това са нищо повече от средства за отнемане на човешки живот, за прекъсване на човешки мечти, за осакатяване на чоешки съдби…

 • HanKrum на 29.07.2015г. в 12:19ч.

  На мен статията ми се видя повече пропагандна, околкото обективна!
  Да, прави сте, друго си е „евопейските ценности“ мъжени с бради; дядовци опипващи деца; бизнесмени изкупуващи ограбени държави; и т.н.
  Европейските ценности са нищо друго освен материални ценности и със сигурност не са ваши/наши!

 • Хуйо на 29.09.2015г. в 22:35ч.

  Малоумник!

 • guide patin artistique на 27.04.2017г. в 18:03ч.

  Русия (особено СССР) нанесе на България НЕИЗБРОИМИ щети; затова споменавам само пораженията от последните 25 години (3 000 000 избягали българи от руските паметници и храмове в България – символ на НЕСМЕНЯЕМАТА болшевишката олигархия ) . . .

 • rencontre bio на 10.05.2017г. в 12:28ч.

  На мен статията ми се видя повече пропагандна, околкото обективна!
  Да, прави сте, друго си е „евопейските ценности“ мъжени с бради; дядовци опипващи деца; бизнесмени изкупуващи ограбени държави; и т.н.
  Европейските ценности са нищо друго освен материални ценности и със сигурност не са ваши/наши!