трънки и блогинки

Осем туита за Brexit по чл. 50

Написано на: 28.06.2016 · 6 коментара

Експеримент с формата. Кратък коментар за ситуацията на Brexit по чл. 50. Всеки булет е до 140 символа – размера на един туит:

 1. Централният въпрос е за чл. 50, определящ реда за  напускане на ЕС. Рядък случай, в който правовия ред, ръководи политическия процес.
 2. Рамката: Само страната желаеща да напусне има право да стартира процеса. Това е излизане, а не изключване. Почне ли, обаче – ЕС води танца.
 3. Решението трява да е взето по „конституционно предвидения ред“. Проблем: UK няма конституция. Не е недвусмислено ясно какъв е този ред.
 4. Още проблем: решението на референдума не е задължително. Препоръчително е. Всичко, което имаме е само мнение, но не и решение за напускане.
 5. Като не е задължително, кой трябва да реши? Премиер, кабинет, долна (и горна) камара и/или парламентите на съставните нации? HRM? Не знаят.
 6. Напускащият трябва да започне процедурата. Това е суверено право на искащ независимост. ЕС иска яснота, но не може да накара UK да действа.
 7. Веднъж почне ли процедурата, ЕС определя срокове и дневен ред. UK губи независимостта да решава какво и кога. Изпада в зависимост.
 8. Ситуацията е UK на Шрьодингер. Типичен случай, когато дадеш прост отговор на сложен въпрос. Няма път за този, който не знае къде отива.

Категория: всякакви

6 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • bet365 на 30.06.2016г. в 16:17ч.

  Въпросът е дали всичко това няма да доведе и до разпадането на самата Великобритания, защото Шотландия и Северна Ирландия съвсем не искат отделяне от ЕС. И според мен точно това ще се случи, ако Великобритания наистина реши да поеме по пътя към изхода на ЕС.

 • Кирил на 07.07.2016г. в 02:58ч.

  Те все още дори не осъзнават каква грешка направиха Великобритания… То, че нашата не е цветуща, но там сега също ще има големи проблеми… И неща, които трябва да се разискват и обмислят стабилно (като например чуждестранните студенти, хората, които отиват на бригада и така нататък…) ;)

 • uShoppr на 12.07.2016г. в 13:02ч.

  Доста трудно и противоречиво решение. Въпреки референдума, според мен няма да излязат от ЕС. Това ще съсипе много бизнеси, работещи чужденци в страната и ще остави икономиката им нестабилна.

 • Сико на 22.07.2016г. в 16:08ч.

  Според мен Великобритания ще пострада от цялата работа и ще я последват и други страни-членки на ЕС. Последствията в икономиката ще са минимални. Просто ще се разпадне ЕС и това е. Но това е мое мнение :)

 • the best is yet to come на 18.05.2017г. в 20:53ч.

  прясно https://www.youtube.com/watch?v=74VHwppfHuI

 • Тигани на 16.06.2017г. в 11:01ч.

  Ако бях англичанин, щях да бъда много притеснен дали емигрантите ще останат. Поради простата причина, че няма да има кой да върши мръсната работа в Англия. Виждали ли сте англичанин да копае на полето или да работи в компания за сметосъбиране? А що се отнася до разпадането на ЕС, не мисля че ще се случи. Това ще постави Европа в огромна криза и много интереси биха били засегнати.