трънки и блогинки

Нов интернет модел: приоритизиране на достъпа

Написано на: 03.02.2006 · 17 коментара

Какво ще стане, ако доставциците на интернет започнат да приоритизират достъпа до определени сайтове и да затрудняват потребителя да достига други? Нека си представим, че примерно БТК сключи договор с Дир.бг да обслужва с предимство заявките към него и да задържа съзнателно опитите на потребителите си да отворят Гювеча.

Най-просто казано: ще се плаща да бъдеш видим в интернет, както се плаща, за да бъдеш видим и в традиционните медии. Твърде добър потенциален източник на приходи е, за да бъде игнорирано. Сами се сещате, че това въобще няма да е хубаво за демократичното начало на интернет, какъвто го познаваме сега.

Звучи като бизнес модел, който може да се роди в главите на собствениците на евро.нет, арена, дата.бг и подобни родни герои, но е рожба на отвъдокеанския бизнес гений. Първоначално загледах с интерес съобщения за подобни опити, но тази по-обобщаваща статия ме кара да мисля, че това не е отделен случай. Въпреки апокалиптичния тон в статията се правят доста добри наблюдения и приведените документи за мен са тревожен сигнал.

Засега, за щастие, пречка за експлоатирането на тази ниша е законовата регулация в САЩ, която не позволява този тип сделки, но вече сме виждали как законодателството в най-голямата демокрация реагира на демократичното желание на членовете ѝ да платят за закони.

Допълнение: Днес дойде и новината, че дата.бг ще предлага и услугата „търсачка“ в предимно незаконно си съдържание. Първите бяха арена за торенти, но и дата-та ги настига с търсачката. Горе направих грешката да се изкажа положително за щатските мислители на нови начини за печалба от интернет. Беше грешка – аматьори са и слабите опити на AOL също няма да им помогнат. Размах им липсва.

Още допълнение: Сега видях какво пише най-отдолу на страницата изискваща плащане за дата.бг:

Искрено се извиняваме за причиненото Ви финансово неудобство.

Изроди!

Категория: всякакви

17 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Райо на 03.02.2006г. в 12:27ч.

  Преди няколко години (може би през 90-те) в Кърджали местната кабелна телевизия се беше съгласила да излъчва в мрежата си и ефирната (конкуренцията) и наистина го направи – нали трябва да се разбираме и да сме приятели. Само една малка подробност – беше пуснала и лекичък шум към звука като екстра-бонус. Естествено всичко пак се чуваше, но доста неприятно и всеки път като погледаш 10-на минути ти писва и сменяш.

  Е, мина известно време и се позагладиха нещата – дали от самосебе си или с преговори не знам, но сега няма проблеми :)

 • пейо на 03.02.2006г. в 13:37ч.

  Мда, изглежда не са пионери. Днес много върви на такива новини. Примерно AOL се чуди как да капитализира зверските си филтри за входяща поща:
  http://avc.blogs.com/a_vc/2006/01/aol_is_selling_.html

 • kvo ti puka на 03.02.2006г. в 17:02ч.

  Нямаше ли нещо от типа на „Сан Марино“ вместо Дата.бг преди? Мисля, че така беше.
  Ако се приоритизира достъпа мисля, че ще настане нужда от някакъв аналог на интернет.Макар и да звучи като тафтология.

 • Милен на 03.02.2006г. в 19:21ч.

  И мен ме мъчат странни мисли в последните няколко месеца. Какво безумие цари в скапаната ни държава : Публични акции на НСБОП за изземване на нелегални продукти защитени от авторско право, лов на вещици за детско порно и т.н. Все се шуми как щели да „убият пиратите“. Ще ги убиете, ама пъво май искате да се нагушите с парички. Учудвах се на дата.бг евронет и др. как от търсачките им изчезнаха филмите и музиката, който уж са защитени с авторски права, а остана нелегалния софтуер? Пишеш като ключова дума „windows“ и можеш да си смъкнеш всички дистрибузии на ОС-а?!?!?! Що за избирателна зашита на авторскте права??? Арена, та сега и дата печелят от нелегален софтуер – кой го позволява, защо го позволява – защо не се направи претъсване на сървърните им помещения?? Ще кажте те са торент тракери – добре – ми забранете ги- нали те разпространяват линкове с „нелегално съдържание“ ??? Това си е извършване на престъпление в съучастие- п ри това с користна цел – пейо добре знае как се наказват квалифицираните състави!!! НЕ може ли да се вдигне шум от медиите за това безочие на арена и дата?!?!?!

 • пейо на 03.02.2006г. в 19:30ч.

  @ kvo ti puka
  Дата.бг, СанМарино и Хоумлан са едно. А иначе се замисли от колко други аналози на нещо имаме нужда.

 • пейо на 03.02.2006г. в 19:49ч.

  @ Милен
  Торент тракерите са една по-сложна история защото приютяващите ги може да твърдят, че са само „информационни брокери“, но съм убеден, че едно такова претърсване и изземане ще открие и доста съдържание, реално съхранявано при доставчика.

  Логиката за проверка, сам знаеш, е мутренска – плаща се за закрила на „НСБОП АД“. Докато Microsoft си вадят парите предимно от фирмени лицензи и затова поощряват нелегалните копия и чрез толериране на пиратството.

  Стив Балмър беше казал нещо изключително умно: „Те ще крадат. Важно е да крадат от теб!“

 • kvo ti puka на 03.02.2006г. в 22:22ч.

  Със СанМарино имам личен опит. Отпреди 4-5 години. Мога да кажа, че се държаха като мошеници на дребно.

 • Григор на 04.02.2006г. в 22:42ч.

  Има едно велико решение на тези проблеми. Нарича се „конкуренция“. И има навика да копае гроба на всеки, който се е самозабравил.

  Торентите на arenabg станали платени? Тези на linkos.bg са си свободни. Ще ги натиснат през НСБОП да ги направят също платени? Торент клиентите вече започват да поддържат разпределени тракери. А другите мрежи, които не са от вчера – eDonkey, eDonkey2000, Gnutella, Gnutella2… те вече имат и въобще безсървърни варианти.

  Ще направят невъзможното, и ще ги забранят изобщо? Ще налеят океани в мелницата на свободния софтуер и изкуство. А то вече _ще_ им изкопае гроба – първо на такива като Майкрософт и MPAA, а в по-късен план и на такива като НСБОП.

  Спокойно, деца. Винаги ще има утре.

 • illa на 05.02.2006г. в 16:00ч.

  Само дето не мога да разбера какво е общото между защитата на авторското право (борбата с прекаляванията, чини ми се, не трябва да върви по пътя на грубите нарушения на закона, а по пътя на борбата с изменението на нормите – национални и международни), платените услуги и следенето на всяка стъпка на потребителите. Това са съвршенно различни проблеми. Смесването им само налива вода в мелницата на крайните привърженици на такива решения. Все едно да ползваш едно и също лекарство против зъбобол, ревматизъм и високо кръвно само заради това, че всяка от тия болежки може да доведе до проблеми със сърцето.

 • Вени Г. на 05.02.2006г. в 16:02ч.

  Имам хиляди резерви към американската политика и американския истаблишмънт. Но да отнемеш/забраниш най-ценното, базисното за Интернет – свободата, в името първоначално на бизнеса, а впоследствие вероятно ще и използваш с политически цели – мисля, това ще е катастрофа, по-голяма от проблема със софтуерните патенти. Тези хора (американският управляващ елит) са ме на път да ме направят ултраанархист.
  Само че няма да стане тяхното – http://semkiibonbonki.blogspot.com/2006/02/blog-post_04.html

  Надявам се…

 • kvo ti puka на 05.02.2006г. в 19:30ч.

  Хм, попаднах на интересни мнения комбинирани с призиви юзърите на дата.бг да изтриват всичките си данни оттам и да прекратят достъпа си…

 • hp на 05.02.2006г. в 20:28ч.

  Приоритизацията на трафика в България е практика за много доставчици, но какво общо има това с free- сървърите не ми е ясно.

  Първата техника има за резултат ограничение на трафика без загуба на пакети, поради бавните TCP сесии. Клиентът не си достига максималния трафик и няма загуба на пакети, а доставчикът му на практика споделя остатъка от прадплатената му гаратирана услуга с други клиенти – или препродава както се казва.

 • пейо на 05.02.2006г. в 20:51ч.

  @ Григор
  Утре винаги ще има, но нас утре дали ще ни има? :P

  @ Вени Г.
  Извинявай, но ултраанархисти има с лопата да ги ринеш и те са едни от най-безполезните, но и най-шумни хора, които познавам. Да се хлъзнеш към анархизма би било твърде лесен избор :)

  @ kvo ti puka
  Дай малко url-ли. Имаше няколко явления по торент форумите, за който ми се искаше да напиша. Едно от тях беше „мирорването“ на торенти, което беше един от най-големите пороци. И в подобен котекст нагласата „ти няма да крадеш от каквото аз съм крал“ ми е много любопитна.

  @illa и hp
  Лошо съм се изразил за връзката между това, което искат да направят в САЩ и това, което правят free операторите в БГ.

  Връзката не е техническа, а е в порочния бизнес модел, който се опитват да наложат и затова съм сложил едното към другото. Също така и новината ми дойде точно като бях постнал и допълнението ми се стори по-естествено.

 • illa на 06.02.2006г. в 13:17ч.

  Пейо, такива опити има открай време – подобни на тая „приоритизация“ на достъпа. Но те обикновено са в разрез със законите за защита на конкуренцията, така че не минават. Ако вземем твоя хипотетичен пример, при такава ситуация американският Гювеч ще си мълчи ли? И тежко му и горко на американското БТК тогава :) Комерсиализацията не винаги е за лошо. Не винаги.

 • пейо на 06.02.2006г. в 13:44ч.

  @ illa
  Оценявам философската ти позиция, но ако прочетеш статиите ще разбереш, че става въпрос точно за изменение на законите.

  А ако ще развиваме примера ми, аз бих предположил, че няколкото най-големи биха се обединили, за да затворят пазара и да се конкурират само помежду си, както примерно е в фармацевтиката.

 • illa на 07.02.2006г. в 11:00ч.

  Лобистките опити са си само опити. Самият факт, че тоя вестник бие тревога, вече е доста солидна преграда пред щенията на някои корпорации. Мисля, че приемането на подобен закон би противоречал на основни принципи на функционирането на американското общество. При това, що се отнася до Интернет, има и международно значение. Едва ли ще се стигне до там, че САЩ сами да отслабят позициите си в спора около ICANN, което подобен закон неизбежно ще направи.
  Т.е. бих искала да съм оптимист по този въпрос :)

 • alhimikat на 14.02.2006г. в 16:25ч.

  Ето какво мислим ние по темата

  в СУ
  http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtopic.php?t=2088

  и тук
  http://data.not.free.bg//cgi-php/phpbb2/index.php

  поздрави